Svet
246 ogledov

Španski kralj: Razmere v Španiji so zelo resne

kralj Felipe
Španski kralj Felipe VI je prvič po nedeljskem referendumu nagovoril narod.

V televizijskem nagovoru je dejal, da so organizatorji referenduma o neodvisnosti Katalonij ravnali nezakonito, da so delovali izven vladavine prava. Razmere v Španiji je označil kot "zelo resne" in pozval k enotnosti. 

Katalonskim voditeljem, ki so organizirali referendum, je očital "pomanjkanje pripadnosti" Španiji. Opozoril je, da bi gospodarske posledice lahko čutila tako Katalonija kot celotna Španija. Poudaril je, da bo Španija "prebrodila težke čase". 

Medtem se je v Barceloni na protestih zbralo več kot 100.000 ljudi, ki so protestirali proti policijskemu nasilju. V Kataloniji je bila za danes napovedana splošna stavka zaradi hudih kršitev pravic in svoboščin. 

Iz EU se vrstijo pozivi k dialogu in opozorila, da nasilje ne more biti pravi odgovor. Evropska komisija še naprej zavzema stališče, da gre za špansko notranjo zadevo, v katero se ne bodo vmešavali. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice