Svet
8669 ogledov

Znani rezultati referenduma v Kataloniji

Referendumski dan v Kataloniji
1/5
Epa
Po podatkih regionalne vlade v Barceloni se je glasovanja, ki ga je zasenčilo nasilje, udeležilo 2,26 milijona volivcev oziroma 42 odstotkov volilnih upravičencev.

Na nedeljskem referendumu je za neodvisnost Katalonije glasovalo 90 odstotkov volivcev, je ponoči sporočila katalonska vlada. Voditelj katalonske regionalne vlade Carles Puigdemont je zatrdil, da so prebivalci te španske regije na nedeljskem referendumu pridobili pravico do neodvisne države, ki bo republika. V televizijskem nagovoru je napovedal, da bo "v prihodnjih dneh njegova vlada v katalonski parlament poslala izide nedeljskega referenduma, tako da bo lahko deloval v skladu z zakonom o referendumu". Poudaril je, da Evropska unija ne bo več mogla gledati stran. 

Nasilje na referendumu o neodvisnosti Katalonije. Več kot 800 ranjenih Svet Policija nad ljudi z gumijastimi naboji
Katalonija demonstracije Slovenski odzivi Slovenija "Katalonci nas v najbolj usodnih trenutkih slovenske zgodovine niso pustili na cedilu"

Proti odcepitvi od Španije je na referendumu glasovalo 6,8 odstotka volivcev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Zbiranje pred špansko ambasado Slovenija Milan Brglez po pojasnilo, zakaj se je španska vlada odzvala "na tako grob način"

Španske oblasti so skušale glasovanje o samostojnosti Katalonije na vse načine preprečiti, v nasilnih izgredih je bilo ranjenih več sto ljudi.

Španski premier Mariano Rajoy je v nedeljo zvečer sicer zatrdil, da v Kataloniji ni bilo referenduma in da so s tem, ko so ga preprečili, ubranili pravno državo. Krivdo za dogajanje v Kataloniji je pripisal katalonski vladi, "ki je prekršila zakonodajo". Dejal je, da so katalonske oblasti že mesece vedele, da je referendum o samostojnosti nezakonit in da ga ne bodo dopustili, a so vseeno vztrajale ter "napadle pravno državo in demokratični model". Za danes je napovedal sestanek vseh političnih strank v španskem parlamentu, na katerem bodo govorili, kako naprej. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Žurnalček 17:48 02.oktober 2017.

    Tale referendum ni uspel , kajti udeležba je bila preslaba ! Udeležba bi morala biti vsaj 75% vol. upravičencev , kajti to je spodnja meja za spremembo Ustave in ustavne ureditve v vseh državah EU ! Imajo ga pa pravico ...prikaži večvico ponoviti in ponavljati vse dotlej, dokler bodo na voliščih ustrahovani !

  • Avatar Leon
    Leon 10:05 02.oktober 2017.

    Kaj je počel tam Dimitrij Rupel , kdo ga je poslal in koga je predstavlja ,saj je znano ,da nima diplomatskega statusa in se samovoljno potika po ministrstvu ? Menda vsak dan prihaja na MZZ na brezplačno kavico in branje ...prikaži veče brezplačnega časopisa ! Kdo pozna odgovor ?