Svet
10543 ogledov

Policija nad ljudi z gumijastimi naboji

Referendumski dan v Kataloniji
1/16
Epa
Katalonski volivci so se že na vse zgodaj zjutraj zbrali na voliščih. Specialci jim poskušajo preprečiti glasovanje. V policijskem nasilju med referendumom ranjenih že več kot 844 posameznikov. Španski premier vztraja, da v Kataloniji danes ni bilo referenduma.

"Če živimo v demokraciji, potem, prosim, ustavite policijske aktivnosti takoj, da se lahko pogovorimo, o čemerkoli se že moramo," je v popoldanski izjavi Madridu sporočila županja Barcelone Ada Colau in ob tem navedla, da mora španski premier Marianu Rajoyu oditi, saj ni dorasel svoji funkciji in je pri izvajanju le te spodletel. "Danes so šli predaleč in prestopili Rubikon," je še izpostavila županja in na Twitterju sporočila, da je v Kataloniji doslej v policijskem nasilju poškodovanih že preko 460 posameznikov. Ob 21.30 pa so predstavniki katalonske nujne medicinske pomoči navedli, da je številka ranjenih še višja, in sicer 844 posameznikov. 

Španska oblast, ki referenduma o samostojnosti Katalonije ne dovoli, je v mesto namreč napotila več tisoč pripadnikov nacionalne policije in paravojaške policijske enote Guardia Civil z namenom, da preprečijo izvedbo referenduma. V Madridu referenduma namreč ne priznavajo, saj navajajo, da španska ustava iz leta 1978 ne predvideva pravice do samoodločbe.

Španski dnevnik El Pais na svoji spletni strani navaja, da je stanje dveh posameznikov resno. Eden od njiju je moški, ki ga je policist z gumijastim nabojem ustrelil v oko. Drugi je doživel srčni infarkt, ko je policija izpraznila volišče.

Predstavnik katalonske vlade Jordi Trull je na popoldanski novinarski konferenci odgovornost za dogajanje je pripisal španskemu premierju Marianu Rajoyu. Pred tem je tudi že županja Ada Colau bes zlila na predsednika: "Strahopetec, naše mesto si napolnil s policijo. Barcelona, mesto miru, se ne boji."

"Udarjajo, porivajo, vlečejo stare ženske. To, kar počnejo naši demokraciji je odvratno, korumpirano, nekoristno. Ali je to tvoja zmaga Mariano Rajoy," se na Tviterju sprašuje šef Podemosa Pablo Iglesias, ki je objavil tudi fotografijo okrvavljene ženske in za to obtožil španskega premierja.

Španski premier Rajoy: V Kataloniji danes ni bilo referenduma

"V Kataloniji danes ni bilo referenduma, s tem, ko smo ga preprečili, smo ubranili pravno državo," je zvečer - po zaprtju volišč - dejal španski premier Mariano Rajoy. Krivdo za dogajanje v Kataloniji je pripisal katalonski vladi, "ki je prekršila zakonodajo", saj so po njegovih besedah katalonske oblasti že mesece vedele, da je referendum o samostojnosti nezakonit in da ga ne bodo dopustili, a so vseeno vztrajale ter "napadle pravno državo in demokratični model".

Rajoy je v izjavi, ki jo je predvajala španska televizija, tudi pohvalil delovanje varnostnih sil, češ da so "naredile, kar so morale narediti".

Madrid: "Te farse nimam smisla nadaljevati, saj ne vodi nikamor"

Podobno je že danes dopoldne predstavnik španske vlade v Kataloniji Enric Millo  poudaril, da je bilo posredovanje policije za preprečitev referenduma nujno potrebno. "Prisiljeni smo bili storiti, česar nismo želeli," je poudaril na novinarski konferenci. "Edini cilj današnje operacije je zagotoviti, da ta nezakoniti referendum ne bi potekal ter da bi Španci in Katalonci lahko še naprej živeli v miru in svobodi tako kot zadnjih 40 let," je še dejal Millo.

Madrid je katalonskim oblastem prav tako pripisal odgovornost za "vse, kar se je zgodilo in kar bi se še lahko, če ne bodo končali te farse".  Tudi podpredsednica španske vlade Soraya Saenz de Santamaria je malo zatem v izjavi v vladni palači v Madridu dejala, da je referendum farsa, ter vzela v bran policijo. "Te farse nimam smisla nadaljevati, saj ne vodi nikamor," je dejala. Policija po njenih besedah deluje "profesionalno in sorazmerno", usmerjena pa da je "proti volilnemu materialu in ne proti ljudem".

Medtem ko so skušali preprečiti glasovanje, pa je bilo po podatkih španskega notranjega ministrstva poškodovanih tudi 11 policistov.

Referendumski dan v Kataloniji | Avtor: Epa Epa
Volišča odprta do 20. ure, glasujejo lahko kjerkoli

Katalonski premier Carles Puigdemont je glasoval, a na drugem volišču, kot je prvotno želel. Med drugim so policisti obkolili in zasedli zgradbo v Gironi, kjer bi moral prvotno glasovati, je pa zato ob glasovanju objavil fotografijo na družbenem omrežju.

Španska policija sicer preprečujejo vstop na več volišč, zasegli so tudi volilne skrinjice in glasovnice, a naj bi bilo kljub temu danes odprtih 73 odstotkov vseh volišč.

Katalonske oblasti so sicer volivcem sporočile, da lahko glasujejo na katerem koli volišču.

Po zagotovilih katalonske vlade naj bi bilo klub pritiskom policije odprtih 73 odstotkov vseh volišč. Volitve so trajale do 20. ure.

Komentarjev 18
  • mph 08:02 02.oktober 2017.

    General Franko bi bil ponosen na današnjo špansko oblast.

  • wolf.ata 23:17 01.oktober 2017.

    peter95 SRAM TE NAJ BO,

  • peter95 20:01 01.oktober 2017.

    Baje Štajerci že pripravljajo svoj odcepitveni referendum. Sicer pa kljub minusom, ki jih bom pokasiral, mislim da Katalonci ne potrebujejo svoje države, saj jim ne gre ravno slabo. Tudi razlika med Jugo in Španijo je kar precejšna. Ali pa bo ...prikaži večbo vsaka vas, svoja država.