Svet
209 ogledov

Španska policija izvedla racije v Barceloni

Barcelona protesti
Španska policija je aretirala sodelavca podpredsednika katalonske vlade.

Španska policija je danes v Barceloni izvedla preiskave več uradov in ministrstev katalonske regionalne vlade in pri tem med drugim aretirala tesnega sodelavca podpredsednika vlade Josepa Mario Joveja. Gre za racije v povezavi s 1. oktobra predvidenim referendumom o neodvisnosti Katalonije, ki je po mnenju Madrida nezakonit.

Kot je za radio Catalunya dejal podpredsednik regionalne vlade Oriol Junqueras, iščejo volilne plakate, sredstva in druga gradiva, namenjena za glasovanje 1. oktobra. Poleg Josepa Mario Joveja so aretirali še približno 12 drugih ministrskih uradnikov. Razlogi za aretacije niso bili nemudoma znani, je pa španska vlada zagrozila s kazenskim pregonom uradnikov, ki bodo sodelovali pri pripravi referenduma.

Barcelona protesti | Avtor: Epa Epa

"Napočil je čas - uprimo se mirno"

Predsednik civilnodružbene organizacije Katalonska narodna skupščina, ki se zavzema za neodvisnosti Katalonije, Jordi Sanchez je prek Twitterja pozval k "mirnemu uporu" proti operaciji. "Napočil je čas - uprimo se mirno; pojdimo ven in branimo svoje institucije," je zapisal.

Po aretacijah je nato več sto protestnikov zasedlo ulico Gran Via, v bližini Jovejevega urada, in vzklikalo "Neodvisnost" ter "Bomo glasovali".

V torek je policija v zasebnem dostavnem podjetju Unipost zasegla 45.000 obvestil, ki naj bi jih poslali Kataloncem, izbranim za osebje na voliščih.

Barcelona protesti | Avtor: Profimedia Profimedia
Sprožili preiskavo proti županom

Madrid je sprejel več ukrepov, s katerimi želi preprečiti izvedbo predvidenega referenduma. V tem okviru je policiji naložila zaplembo volilnega materiala, sprožila preiskavo proti županom, ki sodelujejo v pripravah referenduma, in zaostrila nadzor nad financami regije.

Prvi izmed več kot 700 županov, ki podpirajo glasovanje, so se že v torek pojavili na sodišču. Madrid se poleg tega že pripravlja na prevzem nadzora nad financiranjem večine javnih storitev, vključno s plačami. Junqueras se je sicer v torek na odločitev španske vlade o prevzemu financiranja pritožil na vrhovno sodišče in pričakuje ugodno rešitev, poroča BBC.

Separatistične stranke v Kataloniji so na regionalnih volitvah septembra 2015 osvojile 47,6 odstotka glasov, s čimer so si v parlamentu zagotovile tesno večino 72 od skupno 135 sedežev.

Barcelona protesti | Avtor: Epa Epa

Anketa, ki jo je julija naročila regionalna vlada, je pokazala, da neodvisnost podpira 41,1 odstotka Kataloncev, nasprotuje pa ji 49,4 odstotka.

Več kot 70 odstotkov jih sicer želi referendum, na katerem bodo odločali o tem vprašanju. Napoved referendumskega izida je glede na glasove tistih, ki so izrazili namero, kako bodo glasovali, nekaj več kot 62-odstotna podpora neodvisnosti, še izhaja iz julija objavljene ankete inštituta Centre d'Estudis d'Opinio.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.