Svet
2427 ogledov

"Naša diplomacija nima prav nobene orientacije"

Barcelona protesti
Nekdanji vodja slovenske diplomacije Dimitrij Rupel danes v Kataloniji spremlja napovedani referendum o neodvisnosti. Kritičen je tudi do slovenske mlačnosti v zvezi s tem vprašanjem.

Regionalne oblasti v Kataloniji vztrajajo pri izvedbi za danes napovedanega referenduma o neodvisnosti te španske pokrajine. Oblasti v Madridu mu ostro nasprotujejo, da je nezakonit je potrdilo tudi ustavno sodišče. Do danes zjutraj se še vedno natančno ne ve, ali bo glasovanje sploh moč izpeljati.

Špansko notranje ministrstvo je sinoči sporočilo, da je zaprta velika večina javnih zgradb, kjer naj bi Katalonci oddajali svoje glasove. V prejšnjih dneh je španska policija zaplenila volilne listične, zasedla je telekomunikacijsko središče in onemogočila sistem za elektronsko glasovanje.

Barcelona protesti | Avtor:

V Kataloniji kot opazovalec sodeluje tudi nekdanji slovenski vodja diplomacije, Dimitrij Rupel. "Opazovalci bomo podpirali proces sam kot tak. Po končanem referendumu bomo poročali, strnili vtise in jih podali javnosti. Ne pričakujem nepravilnosti na katalonski strani. Glavni problem je na strani španske vlade, ki skuša ovirati demokratični proces. Demokratični procesi v Evropski uniji pa so sveta stvar, pravica naroda do samoodločbe je vrhovni zakon v Evropi," je Rupel poudaril za naš portal.  

Dodal je, da v Kataloniji ni zato, da bi učil kogarkoli bodisi procedure ali zakonov; ne on ne ostali opazovalci, skupaj jih je okrog 35. "Tukaj smo zato, da izkažemo spoštovanje do tega, kar se v Kataloniji dogaja. Tudi Slovenija je šla skozi proces osamosvajanja, naše izkušnje Kataloncem nekaj pomenijo."

Slovenska diplomacija sicer ni ravno jasno izrazila svoja stališča v primeru aktualnega dogajanja v Španiji. "Temu se ne čudim. Z veseljem sem sprejel informacijo, da je nekdanji predsednik Kučan podprl ta referendum. Naša zunanja politika pa tako ali tako nima nobene orientacije in po mojem mnenju tega dogajanja niti poglobljeno ne spremlja."

Barcelona protesti | Avtor:

Referendum o neodvisnosti Katalonije. Obsedeno stanje Svet Oči sveta uprte v Španijo, v Barceloni na ulicah 26 tisoč policistov

Slovenci smo šli po tej poti

"Težko je v današnji Evropi sprejeti nasilje in celo grožnjo z orožjem, s katerima se skuša preprečiti Kataloncem, da uveljavijo naravno pravico naroda do samoodločbe," je v dneh pred napovedanim referendumom zapisal nekdanji slovenski predsednik Milan Kučan.

Kot je poudaril, mu izkušnja, ki jo ima kot nekdanji predsednik predsedstva Slovenije, ko se je ta v okviru Jugoslavije odločala za samostojnost, nalaga dolžnost, da pozove k opustitvi uporabe sile in grožnje z vojaškim posredovanjem. Nasilje po njegovem mnenju ne vodi do razumnih odločitev, je poročala STA.

Slovenci smo svojo pravico do samoodločbe uveljavili pred četrt stoletja in je ne moremo zanikati drugim, če jo želijo uveljaviti po demokratični in mirni poti, je zapisal Kučan.

Kot je še poudaril, oblasti v Madridu in Barceloni čakajo zahtevni pogovori o sobivanju, ne glede na referendum. Zato upa, da bosta prevladala razum in govorica argumentov pred govorico moči in nasilja. "To mora biti tudi v interesu Evrope, njenega miru in stabilnosti," je sklenil.

Na vprašanje, ali meni, da bo danes do referenduma kljub vsemu nasprotovanju Madrida vendarle prišlo (z Dimitrijem Ruplom smo se pogovarjali v petek, op. p.), je odgovoril, da ne ve. "Moji sogovorniki, ki organizirajo opazovanje, pravijo, da glasovanje bo. Težavam, do katerih v Kataloniji prihaja zadnje dni, ne vem rešitve, ne vem, kaj se bo natanko v nedeljo dogajalo."

Dimitrij Rupel je za naš portal dodal še prepričanje, da bodo Katalonci pri svojih težnjah o neodvisnosti prej ali slej uspeli. "Če ne tokrat pa v prihodnje. Če kdo zasluži samostojnost in samoodločbo, so to Katalonci. So najbolj razviti del Španije, nikogar ne ogrožajo, so narod, star stoletja," je za naš portal še poudaril Rupel.

Barcelona protesti | Avtor:

Barcelona protesti Svet Španska policija izvedla racije v Barceloni

Katalonci na cestah

Vladi v Madridu je včeraj uspelo doseči, da je policija zaprla 1300 od 2315 katalonskih šol, ki naj bi služile kot volišča. Prav tako so onemogočili sistem, ki bi omogočil elektronsko glasovanje in štetje glasov. V Barceloni je okoli 26.000 policistov, ki naj bi tudi v nedeljo skušali Kataloncem preprečiti dostop do volišč.

Prebivalci Katalonije so močno razdeljeni glede vprašanja neodvisnosti, vendar ankete kažejo, da si velika večina ljudi želi glasovanja, da bi enkrat za vselej zaprli to vprašanje.

Več kot 5,3 milijona Kataloncev, ki imajo volilno pravico, bo lahko svoj glas oddalo od 9. do 20. ure. Katalonski separatisti so v luči velikega nasprotovanja Madrida ocenili, da bi bil milijon glasov za neodvisnost že izreden uspeh.

Katalonski premier Carles Puigdemont se je le nekaj ur pred referendumom zavzel za mediacijo pri reševanju nastale krize. "Če zmaga tabor za, če zmaga tabor proti - v vsakem primeru potrebujemo mediacijo, saj stvari ne delujejo," je dejal.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • wolf.ata 23:46 01.oktober 2017.

    ja,dragi moji,če bi bili migranti na voliščih ne bi bilo problemov,vse bi dobili,kar bi zahtevali,kar se bo slej ko prej zgodilo,tele domačine,ki imajo svojo Katalonijo že od nekdaj pa jih tepejo v njihovi "državici",ki jim pripada,Špance pa je lahko sram,podobno ...prikaži več je bilo pri nas,Katalonci so pod Španci zdržali 300 let,poglejte kako mi nismo zdržali več kot cca.40 let pod jugiči,čeprav nas še sedaj v novi državi maltretirajo,bo pri nas tudi treba malo počistiti,n po človeško,brez nasilja,ja,ja

  • Avatar Džoser
    Džoser 21:12 01.oktober 2017.

    Zanima me kateri idiot je tega (T)rupla poslal v Španijo?Ima preveliko pokojnino in je ne more zapraviti?

  • maresem 13:29 01.oktober 2017.

    Slovenska diplomacija... .ene usrane ritke z Kahlom na čelu.