Slovenija
6556 ogledov

"Katalonci nas v najbolj usodnih trenutkih slovenske zgodovine niso pustili na cedilu"

Katalonija demonstracije epa
Slovenski politiki, ki so se odzvali na dogajanje v Kataloniji, so večinoma obsodili nasilje in podprli pravico do samoodločbe.

Ob dogajanju v Kataloniji, kjer skušajo španske oblasti onemogočiti referendum o neodvisnosti, se je danes oglasil tudi slovenski predsednik Borut Pahor, ki je za TV Slovenija povedal, da si želi le, da bi v Kataloniji "mirno, demokratično prišli do rešitve, kot si jo želijo ljudje".

arbitraža | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Med Slovenci in Katalonci po njegovih besedah sicer tradicionalna naklonjenost: "Mislim, da danes zelo, zelo veliko slovenskih src bije za katalonski narod. To moram reči, čeprav sem predsednik republike in se moram zavedati, da sem dolžan biti v svojih stališčih zadržan, ker bi lahko kdo tolmačil moje stališče kot vtikanje v notranje zadeve druge države. Prav je, da je uradna politika zadržana, a mislim, da je tudi prav, da Slovenci vemo, da smo do svoje neodvisnosti prišli s pravico do samoodločbe in da imajo take sanje tudi drugi," je poudaril in dodal, da je ob svojem obisku v Španiji podobno pojasnil tudi španskem kralju Felipeju in njegovi soprogi, s katerima je imel "zelo odkrit pogovor".

Bolj zadržano se je odzval tudi predsednik vlade Miro Cerar in navedel, da je zaskrbljen in si želi razrešitev situacije po mirni poti. Vlada RS se doselj uradno na dogajanje še ni odzval, enako velja tudi za zunanje ministrstvo.

Vsesplošno obsojanje nasilja

Na razmere v Kataloniji, ki se kot kaže še zaostrujejo, pa so se odzvali tudi drugi slovenski politiki, ki so dogajanje v večini obsodili.

Predsednik državnega zbora Milan Brglez je na Facebooku navedel, da se morajo španske oblasti zavedati, da nasilje nad Katalonci pri njihovem izražanju volje glede lastne samoodločbe ni sprejemljivo in demokratično: "Kataloncem, ne pa Španiji, pripada pravica do njihove samoodločbe naroda. Le politični dialog, ne pa oblastno nasilje in zatiranje, pa lahko reši Španijo. Se pa bojim, da režim, ki dvigne roko nad lastne ljudi, nima več legitimnosti za to."

"Pravica do samoodločbe naroda je neodtujljiva pravica. To velja tudi za Katalonijo. Odločno obsojam vsakršno nasilje," je na Twitterju zapisal predsednik SD in podpredsednik vlade Dejan Židan. Predsednica NSi Ljudmila Novak je prav tako na Twitterju pozvala, naj v EU vladata demokracija in svoboda. "Obsojam nasilje nad ljudmi, ki izražajo svojo voljo," je zapisala.

Po mnenju predsednice Zavezništva Alenke Bratušek sta demokracija in spoštovanje človekovih pravic temelja Evrope in EU, zato se to, kar se te dni dogaja v Španiji, "preprosto ne bi smelo dogajati". "Vsak narod ima pravico do odločitve, ali si želi živeti avtonomno, v samostojni in suvereni lastni državi - in to velja tudi za Katalonce," je zapisala v posebnem odzivu.

Nasilje na referendumu o neodvisnosti Katalonije. Več kot 800 ranjenih Svet Policija nad ljudi z gumijastimi naboji

Vajgl: "Katalonci nas v najbolj usodnih trenutkih slovenske zgodovine niso pustili na cedilu"

Ivo Vajgl | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Evropski poslanec Ivo Vajgl (DeSUS/ALDE) je zapisal, da se v Kataloniji volilni dan, "ki bi moral biti v normalnih pogojih države praznik", spreminja v dan, ko je španska vlada zavrgla pravico "slehernega naroda, da izkoristi pravico do samoodločbe". Hkrati je po njegovem mnenju zavrgla "možnost, da v demokratičnem duhu razreši notranja protislovja v državi".

Opozoril je, da je bila Slovenija nekoč v podobnem položaju. "Slovenija katalonskemu ljudstvu dolguje solidarnost v boju za temeljno narodovo pravico do samoodločbe, tisto pravico, ki si jo je slovenski narod v preteklosti izboril tudi sam. Katalonci nas v najbolj usodnih trenutkih slovenske zgodovine niso pustili na cedilu," je zapisal.

Evropska poslanka Tanja Fajon je na Twitterju zapisala, da z represivnimi dejanji, uporabo sile in orožja ne moremo zanikati pravice do nacionalne samoodločbe. "Sramota za Evropo," je dodala. Podobno se je odzval evropski poslanec Igor Šoltes (Verjamem/Zeleni), ki je na Twitterju zapisal, da naroda ni dopustno blokirati s silo, policijo in gumijastimi naboji, Kataloniji pa je zaželel srečo.

Barcelona protesti Težnje po neodvisnosti Svet "Naša diplomacija nima prav nobene orientacije"
Komentarjev 5
  • Avatar Leon
    Leon 17:59 01.oktober 2017.

    "Katalonci nas v najbolj usodnih trenutkih slovenske zgodovine niso pustili na cedilu"...........tipičen slovenski populizem ! Slovenci in Katalonci nimamo ničesar skupnega,kar ni skupno vsem narodom ...........želja po demokraciji ! Vse ostalo so pahorizmi .