Šport > Nogomet
4609 ogledov

Sprememba v zadnjem trenutku! Tekma Barçe brez navijačev!

Katalonija demonstracije spopad s policijo epa V Barceloni so se protestniki večkrat spopadli s policijskimi silami.
Danes, ko je v Kataloniji potekal referendum o neodvisnosti, je bila na stadionu Camp Nou na sporedu tekma španske La Lige med Barcelono in Las Palmasom. Zaradi nemirov se je srečanje igralo za zaprtimi vrati.

Potem, ko je so se po španskih medijih razširile novice, da tekme La Lige med Barcelono in Las Palmasom ne bo, je vendarle sledil preobrat.

FC Barcelona je Špansko nogometno zvezo (RFEF) in vodstvo La Lige sicer zaprosila za odlog srečanja, toda prošnji niso ugodili. Zaradi hudih nemirov na ulicah katalonske prestolnice stadiona Camp Nou sploh niso odprli za javnost.

Ker so iz krogov najbolj vročekrvnih navijačev Barcelone prihajale napovedi, da bodo v primeru igranja tekme vdrli na zelenico, so se v klubu odločili, da bodo tekmo odigrali in se tako izognili kazni, da pa bodo tribune ostale zaprte. Obračun se je končal s prepričljivo zmago domačinov (3:0).

"FC Barcelona obsoja dogodke, ki so se danes zgodili v mnogih delih Katalonije, da bi se državljanom preprečilo izvajati njihove pravice do svobodnega izražanja. Glede na izjemne okoliščine, se je uprava odločila, da bo tekma prve ekipe proti Las Palmasu odigrana za zaprtimi vrati, ker je La Liga zavrnila preložitev tekme," so v uradnem odzivu manj kot pol ure pred tekmo zapisali pri Barceloni.

Katalonska nogometna zveza, ki je sicer podrejena RFEF, je odpovedala tekme v vseh tekmovanjih pod svojim okriljem.

Camp Nou Barcelona Las Palmas katalonski referendum | Avtor: twitter Stadion Camp Nou je v nedeljo ostal zaprt. twitter

Provokacija gostov s Kanarskih otokov

Vodstvi Barcelone in Las Palmasa sta že pred tekmo odpovedali tradicionalno skupno kosilo, ki bi moralo biti ob 13. uri.

Pri Las Palmasu so sicer na tekmi nosili posebej za današnji dan pripravljene drese s špansko zastavo in današnjim datumom. Očitno namensko provokacijo so opravičili s "svobodo do izražanja".

Las Palmas katalonski referendum španska zastava | Avtor: twitter Las Palmas je želel na Camp Nouu nastopiti z dresi, na katerih je ob španski zastavi natisnjen datum katalonskega referenduma. twitter

Katalonija demonstracije Slovenski odzivi Slovenija "Katalonci nas v najbolj usodnih trenutkih slovenske zgodovine niso pustili na cedilu"

"Z naboji nad skrinjice"

Mediji poročajo o številnih incidentih zaradi posredovanja španskih oblasti, ki si prizadevajo z vsemi sredstvi zatreti referendum.

Katalonski premier Carles Puigdemont je zatrdil, da je policija streljala na ljudi z gumijastimi naboji. Španska policija na "volilne skrinjice, volilne lističe in šole" odgovarja z "gumijevkami in gumijastimi naboji", je dejal Puigdemont, ki je to označil za "neupravičena in neopravičljiva dejanja".

Odprtih 73 odstotkov volišč

Kljub posredovanju policije je bilo danes odprtih 73 odstotkov vseh volišč, je povedal tiskovni predstavnik katalonske vlade Jordi Turull, kot poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Svoj glas so danes oddali tudi branilec Barcelone Gerard Piqué in nekdanja kapetana katalonskega velikana, Xavi Hernández in Carles Puyol. Vsi trije so apelirali na Katalonce, naj pridejo na volišča in izrazijo svojo željo.

Piqué, ki je že v četrtek na Twitterju zapisal, "Glasovali bomo", je danes s fotografijo javno pokazal, da je oddal svoj glas. "Glasoval sem. Skupaj smo neustavljivi v boju za demokraciji," je španski reprezentant zapisal ob fotografiji. Oglasil se je tudi Carles Puyol, nekdanji kapetan Blaugrane, in na Twitterju na kratko zapisal: "Glasovanje, to je demokracija!"

"To, kar se danes dogaja v Kataloniji, je sramota brez primere."
Xavi Hernández

Medtem pa je bil Xavi precej bolj oster in je rojakom namenil videoposnetek, ki ga je objavil tudi katalonski radio Rac1. "To, kar se danes dogaja v Kataloniji, je sramota brez primere. Nedopustljivo in nesprejemljivo je, da v demokratični državi ljudem ne do volijo izraziti svojega mnenja, jim prepovedo glasovati. Vso podporo mojim rojakom, vsem ljudem, ki so želeli mirno izkoristiti pravico do glasovanja," je dejal Xavi, ključna figura pri svetovnem in evropskem naslovu Španije v nogometu, ki je izjavo podal v katalonskem, španskem in angleškem jeziku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.