Svet
367 ogledov

Dan D za Katalonijo in Španijo

Referendum o neodvisnosti Katalonije.
1/11
Epa
Za danes je v Kataloniji napovedan referendum o neodvisnosti, ki mu Madrid ostro nasprotuje. Na voliščih že nastajajo dolge vrste.

V Madridu pravijo, da je referendum o neodvisnosti španske pokrajine Katalonije nezakonit, kar je potrdilo tudi ustavno sodišče. A Katalonci se ne dajo. Kljub temu, da je policija zaprla večino šol, v katerih naj bi se danes volivci izjasnili o prihodnosti Katalonije, regionalsne oblasti vztrajajo, da se bo to zgodilo.

Izvedba referenduma temelji na zakonu, ki ga je po letih okrepljenih prizadevanj za odcepitev v začetku meseca sprejel katalonski regionalni parlament. Na glasovnicah predvideva eno samo vprašanje: "Ali želite, da Katalonija postane neodvisna država v obliki republike?" Možna odgovora sta "da" ali "ne", katalonska vlada pa glasovanje označuje za zavezujoče.

Katalonija Nigerija prijateljska tekma Barcelona katalonska zastava Katalonija Šport FC Barcelona za neodvisnost

Policija zapirala šole

Španske oblasti so poskušale na vsak način preprečiti glasovanje, zato so odredile zaseg vsega gradiva, povezanega z referendumom - od glasovnic do letakov in volilnih skrinjic. Sodniki in tožilci so v zadnjih dneh odredili tudi zatemnitev spletnih strani, povezanih z referendumom, in za kratek čas priprli organizatorje.

Vladi v Madridu je v soboto uspelo doseči, da je policija zaprla 1300 od 2315 katalonskih šol, ki naj bi služile kot volišča. Prav tako so onemogočili sistem, ki bi omogočil elektronsko glasovanje in štetje glasov. Več tisoč policistov naj bi ob tem ljudem preprečilo vstop na volišča.

Referendum v Katalonija Referendum Svet Za neodvisnost štiri petine Kataloncev

Radi bi glasovali

Prebivalci Katalonije so močno razdeljeni glede vprašanja neodvisnosti, vendar ankete kažejo, da si velika večina ljudi želi glasovanja, da bi enkrat za vselej zaprli to vprašanje.

Pred katalonskimi volišči se je že zgodaj davi zbralo po več sto ljudi, ki želijo kljub ostremu nasprotovanju španskih oblasti sodelovati na referendumu o neodvisnosti Katalonije, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Volišča bodo sicer po napovedih odprta ob 9. do 20. ure.

O množicah ljudi, ki so še pred zoro prišli pred volišča, da bi jih zaščitili pred španskimi oblastmi in s tem ubranili svojo pravico do glasovanja, poročajo iz Barcelone, pa tudi Girone, od koder prihaja katalonski premier Carles Puigdemont.

Več kot 5,3 milijona Kataloncev, ki imajo volilno pravico. Katalonski separatisti so v luči velikega nasprotovanja Madrida ocenili, da bi bil milijon glasov za neodvisnost že izreden uspeh.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.