Šport
25 ogledov

FC Barcelona za neodvisnost

Katalonija Nigerija prijateljska tekma Barcelona katalonska zastava EPA
Nogometni klub FC Barcelona, eden od simbolov Katalonije, jeporočil, da je podprl listino za samoodločbo katalonskega naroda.

Klub je na svoji spletni strani sporočil, da je tako tudi blaugrana stopila v zavezništvo več kot 3500 društev in organizacij, ki podpirajo prizadevanja za samostojnost Katalonije. V klubu so že doslej izražali podporo pravici do samoodločbe, zdaj pa so s formalnim podpisom in pismom predsednika Josepa Marie Bartomeuja nosilcu projekta Joanu Rigolu postali tudi uradni podporniki listine.

Katalonski parlament je referendum o neodvisnosti razpisal za 9. november, špansko ustavno sodišče je nato izvedbo referenduma zadržalo, a se katalonske oblasti nanj vseeno pripravljajo.

Pri vprašanju FC Barcelone pa ne gre zgolj za politično podporo: tako v Španiji kot v Kataloniji se zavedajo, da bi z morebitno samostojnostjo te španske pokrajine izgubili enega od simbolov španskega nogometa, večni derbi med madridskim Realom in Barcelono. Španska nogometna liga LFP je nedavno že opozorila katalonske klube, predvsem Barcelono in Espanyol, da bodo morali, če bo referendum uspešen, izstopiti iz španskih državnih tekmovanj.

Podpore samostojni Kataloniji ne izražajo samo politične organizacije, društva in združenja: tudi vplivni posamezniki so jasno izrazili svoje prepričanje, da ima njihov narod pravico do samoodločbe, med vrhunskimi športniki so se za takšno potezo odločili med drugimi nogometaša Gerard Pique in Xavi, košarkarska zvezdnika Pau in Marc Gasol, pa tudi nekdanji trener Barcelone, zdaj pa strateg Bayerna Pep Guardiola.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.