Svet
9 ogledov

Španski parlament proti referendumu v Kataloniji

Španski parlament Reuters
Španski parlament je zavrnil katalonsko zahtevo za referendum o samostojnosti Katalonije. Katalonski premier je napovedal, da bodo referendum novembra kljub temu imeli.

Po sedemurni razpravi v španskem parlamentu je 299 poslancev glasovalo proti katalonski zahtevi za razpis referenduma, 47 jih je bilo za, en poslanec pa se je glasovanja vzdržal.

Španski premier Mariano Rajoy je pred glasovanjem med drugim poudaril, da bil takšen referendum nezakonit, saj lahko v skladu s špansko ustavo referendum skliče le nacionalna vlada v Madridu, ne pa tudi avtonomne pokrajine, kakršna je Katalonija. "Tega, kar prosi katalonski parlament, ni možno dopustiti, saj ustava tega ne dovoljuje," je dejal.

V Kataloniji medtem napovedujejo vztrajanje pri načrtih; Katalonci naj bi na referendumu 9. novembra kljub včerajšnji odločitvi španskega parlamenta odgovarjali na vprašanje, ali naj Katalonija postane država in ali naj bo neodvisna.

Analitiki napovedujejo dogovor

Na sto tisoče Kataloncev je na več demonstracijah že izrazilo zahtevo za neodvisnost. Ankete govorijo, da neodvisnost želi polovica Kataloncev, precej večje pa je število tistih, ki predvsem želijo pravico, da se o tem odločijo sami, navaja agencija Reuters.

Španska pokrajina Katalonija že zdaj uživa široko avtonomijo, zlasti na področjih izobraževanja, zdravstva in policije. Madridu očita predvsem, da iz skupnega proračuna prejema nazaj bistveno manj denarja, kot vanj vlaga.

Analitiki menijo, da bosta Barcelona in Madrid vendarle dosegla dogovor brez odcepitve, in sicer z večjo katalonsko fiskalno neodvisnostjo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.