Svet
14 ogledov

Kataloncem bo težje kot Škotom

Shod v podporo neodvisnosti Katalonije EPA
Pozivi, naj se španska vlada zgleduje po britanski vladi in dovoli referendum o neodvisnosti Katalonije, kot so na Otoku dovolili referendum o neodvisnosti Škotske, očitno niso zalegli.

Španska vlada se bo danes sešla na izredni seji, na kateri naj bi na ustavno sodišče napotila vprašanje glede predvidenega referenduma o neodvisnosti Katalonije. Referendum je v soboto z odlokom razpisal premier katalonske regionalne vlade Artur Mas.

Španska vlada sicer že ves čas napoveduje, da bo poskus glasovanja o neodvisnosti spodbijala na ustavnem sodišču. "Tovrstnega referenduma ne bo, ker je nezakonit," je tudi v soboto poudarila podpredsednica španske vlade Soraya Saenz de Santamaria.

Predčasne volitve kot referendum

Referendum naj bi bilo nezavezujoče glasovanje, ki pa ga katalonski politiki vendarle dojemajo kot odskočno desko, ki bi omogočila pogajanja z Madridom o mirnem razhodu.

Ustavno sodišče bo po pričakovanjih razsodilo v prid centralni vladi, kar bo Masa postavilo v občutljiv položaj, saj je ves čas obljubljal ravnanje v okviru zakonov. Kot ena od možnosti se v tem primeru omenja razpis predčasnih volitev, ki bi odigrale vlogo referenduma.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.