Svet
5 ogledov

Katalonci simbolično o neodvisnosti

Referendum v Katalonija EPA
Katalonci naj bi v skladu s prvotnimi načrti o samostojni poti odločali na referendumu po škotskem zgledu, a oblika glasovanja je po sodnih odločitvah močno zvodenela.

Za organizacijo glasovanja se je javilo prek 40 tisoč prostovoljcev. Uradnega volilnega registra ne bo, prav tako v procesu ne bo sodelovala volilna komisija. Po navedbah regionalne vlade lahko svoj glas odda približno 5,4 milijona Kataloncev in tujcev s stalnim bivališčem v Kataloniji, ki so starejši od 16 let.

Na volilnih lističih bosta dve vprašanji: Ali želite, da Katalonija postane država? Če je temu tako, ali želite, da je Katalonija neodvisna država?

K razvoju države prispevajo največ, od Madrida dobijo malo

Težnje po neodvisnosti so se v Kataloniji, ki pomembno prispeva h gospodarstvu Španije, krepijo že nekaj let. Številni menijo, da centralna vlada od njih vzame več, kot dobijo nazaj. H krepitvi teh občutij je v veliki meri prispevala kriza, ki je med številnimi Katalonci še okrepila občutek nepravičnosti.

Katalonske oblasti so sicer želele izvesti uraden referendum o tem vprašanju, a je ustavno sodišče septembra v presojo sprejelo pritožbo španske vlade in zadržalo izvedbo. Regionalna vlada v Barceloni je nato postopek spremenila v alternativno obliko glasovanja, ki pa jo je na ustavnem sodišču - to se sicer še ni izreklo o vsebini - doletela enaka usoda kot referendum.

Alternativni referendum Kataloncev ne prepriča

Zvodenela oblika glasovanja po anketi, objavljeni minuli teden v španskem časniku El Pais, večine Kataloncev, ne prepriča. Kritiki ga označujejo kot brez pomena, saj da se ga bodo udeležili predvsem podporniki neodvisnosti. Bi pa velika udeležba okrepila moč katalonskega voditelja Artura Masa v prizadevanjih za pogajanja z Madridom.

Izidi glasovanja naj bi bili znani v ponedeljek. Mas se namerava po tem obrniti na španskega premierja Mariana Rajoya, ki naj bi ga zaprosil za nove pogovore o morebitnem novem finančnem dogovoru ali celo uradnem referendumu.

Komentarjev 1
  • provni 06:11 10.november 2014.

    Ko sem bil v Kataloniji sem od ljudi dostikrat slišal, da se želijo odcepiti, ker je v Madridu samo korupcija.