Svet
32 ogledov

Za neodvisnost štiri petine Kataloncev

Referendum v Katalonija EPA
Na nedeljskem simboličnem glasovanju o neodvisnosti Katalonije je osamosvojitev te španske regije podprlo 80,7 odstotka od skupno več kot dveh milijonov ljudi, ki so se udeležili glasovanja.

Kot je ponoči sporočila podpredsednica katalonske vlade Joana Ortega, se je glasovanja udeležilo okoli 2,25 milijona ljudi. Po 88,4 odstotka preštetih glasovnic je bilo 80,7 odstotka udeležencev za to, da Katalonija postane neodvisna.

Po navedbah tamkajšnjim regionalnih oblasti je bilo na volišča povabljenih približno 5,4 milijona prebivalcev Katalonije, ki so starejši od 16 let.

Mas: To je popoln uspeh

Udeleženci glasovanja so imeli na glasovnici vprašanji: "Ali želite, da Katalonija postane država?" in "Če je temu tako, ali želite, da je Katalonija neodvisna država?"

Prvi izidi kažejo, da je 10,1 odstotka ljudi obkrožilo ne pri drugem vprašanju, 4,5 odstotka pa pri obeh. Odstotek udeležencev je oddal prazne glasovnice, je pojasnila Ortega.

Katalonski voditelj Artur Mas je izide glasovanja že označil za popoln uspeh. "Jasno se je pokazalo, da želimo vladati sami sebi," je poudaril.

Madrid: Gasovanje ničvredno

Iz Madrida poudarjajo, da je bilo glasovanje ničvredno. Španski premier Mariano Rajoy opozarja, da glasovanje ne bo imelo nobenih učinkov: "Dokler bom predsednik vlade, bomo spoštovali ustavo. Nihče ne bo zlomil enotnosti Španije."

Katalonske oblasti so sicer želele izvesti uraden referendum o tem vprašanju, a je ustavno sodišče septembra v presojo sprejelo pritožbo španske vlade in zadržalo izvedbo. Regionalna vlada v Barceloni je nato postopek spremenila v alternativno obliko glasovanja, ki pa ga je na ustavnem sodišču - to se sicer še ni izreklo o vsebini - doletela enaka usoda kot referendum.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.