Šport > Nogomet
6373 ogledov

Žalili Piquéja, Španci prekinili trening

Gerard Pique španska nogometna reprezentanca Španija trening epa
Trenutno v Španiji ni bolj osovraženega športnika, kot je branilec Barcelone Gerard Piqué.

Katalonec Gerard Piqué je že večkrat javno izrazil svoja načela in politično prepričanje, po nedeljskem referendumu pa je 30-letni partner kolumbijske pevke Shakire postal glavna tarča nasprotnikov samostojnosti Katalonije.

Gerard Piqué, ki je že več kot petnajst let nepogrešljiv član španskih državnih selekcij, je le dan po referendumu odpotoval v Madrid, kjer se španska reprezentanca pripravlja na zadnji dve kvalifikacijski tekmi z Albanijo in Izraelom. Na treningu v ponedeljek zvečer ga je pričakalo več kot tisoč ljudi, ki so proti njemu vzklikali sovražne vsebine. Posredovala je celo španska policija, selektor reprezentance Julen Lopetegui pa je trening prekinil po vsega 23 minutah.

Ista policija, torej Guardia Civil, ki je v nedeljo v Kataloniji pretepala in preprečevala ljudem udeležbo na referendumu, je v ponedeljek na treningu veliko bolj mirno in humano odstranila žaljive napise na tribunah. Na enem od njih je pisalo, da je Piqué manj vreden osebek in da je Španija njegova država, na drugem so gledalci zahtevali, da Piqué ne igra več za Španijo, na tretjem pa so od španske zveze hoteli, da ta odstrani Piquéja iz reprezentance. Kljub prisotnosti policije so gledalci neumorno žalili nogometaša Barcelone, tako da selektorju ni preostalo drugega, kot da prekine trening.

gerard pique Pretresljivo Šport Zvezdnik Barçe v solzah o najhujši izkušnji življenja

V bran kolegu so stopili prav vsi nogometaši, celo Realov Sergio Ramos iz Seville, ki velja za vzor med Španci, ni hotel novinarjem odgovarjati na vprašanja. Kako bo španska zveza reagirala na tovrstno sovražnost, se danes sprašujejo vsi španski mediji. Madridski AS pravi, da so pritiski na zvezo tako močni, da naj bi Piqué zapustil reprezentanco.

"Predsednik vlade je na nivoju, na katerem je. Hodi po svetu brez znanja angleščine."
Gerard Piqué

Predstavnik za stike z mediji španske vlade Íñigo Méndez de Vigo je za televizijsko postajo Telecinco izjavil: "Piqué ima vso pravico razmišljati po svoje. Je velik nogometaš, ki pusti dušo in srce na igrišče, ko igra za Španijo. Pred zadnjo tekmo, ki jo je Španija igrala z Italijo, smo se na sestanku z ministri dogovorili, da se ne sme žvižgati nobenemu nogometašu s španskim dresom. To bom zahteval tudi pred naslednjo tekmo."

O tem, da nima želje igrati za Španijo, če ga ljudje tako sovražijo, je Piqué govoril že v nedeljo zvečer. S solzami v očeh je izjavil, naj mu to selektor pove v obraz in on se bo brez besed odpovedal španskemu dresu. Hkrati pa Piqué ni ostal dolžen španskim oblastem. O predsedniku vlade Marianu Rajoyju je dejal: "Predsednik vlade je na nivoju, na katerem je. Hodi po svetu brez znanja angleščine." Njegovi namestnici, ki je posredovanje policije v nedeljo v Kataloniji označila za pravilno in v skladu z zakonom, pa je namenil tvit (Piqué ima več kot 16 milijonov sledilcev), ki je še poglobil prepad med njim in zavednimi Španci.

Španija ima v četrtek priložnost, da si z zmago proti Albaniji v Alicanteju zagotovi prvo mesto v skupini in s tem vozovnico za svetovno prvenstvo v Rusiji 2018.

pep guardiola Guardiola Šport "Španija bo želela prikriti, a svet bo pokazal resnico"

Zaradi igranja v nedeljo odstopila dva člana uprave

Igranje tekme pred praznimi tribunami, čeprav kot znak protesta proti nasilju španske policije nad volivci na referendumu, je prineslo kadrovske posledice v nogometni klub Barcelono. Zaradi igranja dvoboja z Las Palmasom sta odstopila dva člana izvršnega odbora.

Novico o odstopu Carlesa Vilarrubíja, ki je bil tudi podpredsednik, ter Jordija Monésa je v ponedeljek sporočil predsednik Barcelone Josep Maria Bartomeu. Potrdil je, da sta se za to odločila, ker je Barcelona igrala tekmo španske lige kljub napetim razmeram v mestu.

Real Madrid Espanyol La Liga Šport V Madridu španske zastave, Barça slavila brez navijačev

Klub je nedeljsko tekmo sicer želel prestaviti, a španska La Liga tega ni dovolila. Ker je Barci, če ne bi igrala, grozila kazen v obliki poraza za zeleno mizo z Las Palmasom in verjetno še dodaten odvzem točk, so se nazadnje Bartomeu in igralci določili, da bodo igrali. Tekma je bila pred praznimi tribunami, tudi zato, je pojasnil Bartomeu, ker je bil to protest proti nasilnim dejanjem španske policije.

"Jasno nam je, da bi številni navijači raje videli, da bi tekmo odpovedali. Toda odločili smo se, da bomo igrali brez gledalcev, ker verjamem, da je podoba tekme na praznem Camp Nouu najbolj nazorno pokazala, kako sprejemamo nesprejemljivo dogajanje na katalonskih ulicah."
Josep Maria Bartomeu

Že pred tem je klub sporočil, da se bo pridružil današnji splošni stavki v tej pokrajini. Stavko so napovedali številne organizacije in tamkajšnji politiki. "FC Barcelona se bo pridružila stavki za demokracijo. Klub v torek ne bo deloval, nobena od selekcij ne bo trenirala," so sporočili iz Barce. Klub bo ta za dan zaprl vrata, nobena selekcija pa ne bo trenirala.

barcelona Katalonija Šport Barça se bo pridružila splošni stavki
Komentarjev 5
  • Papaja Popi 19:08 03.oktober 2017.

    VIVIA UNA CATALUNYA GRATUITA ! NAJ ŽIVI SVOBODNA KATALONIJA !

  • wolf.ata 18:36 03.oktober 2017.

    Republika Katalonija,samo vprašanje časa,zdaj ali kmalu in prav je tako

  • wolf.ata 18:34 03.oktober 2017.

    križar,tako je, soros-ševci,če tako ti misliš(jozicamurn) so pa levičarji,to pa je Španija,Katalonci pa so desno usmerjeni in Španija jih hoče zadržati,ker jih izkorišča,kot je bivša Jugoslavija izkoriščala nas Slovence več kot 40 let,Katalonci pa so zdržali pod Španci celih 300 ...prikaži več let,če ne poznaš zadev,samo beri,so pa Katalonci več kot Španci in boljši-prijaznejši ljudje,Španci so še bolj naduti in sami sebe kot Hrvati