Svet
1538 ogledov

Rupel iz Barcelone: Policisti so bili zelo brutalni

Referendumski dan v Kataloniji
1/5
Epa
Gre za prekrške zoper človekove pravice, zoper temeljne demokratične pridobitve v Evropi, o nasilju v Španiji pravi Dimitrij Rupel.

"Ne moremo razumeti, zakaj je mednarodna javnost zelo zadržana, Evropska unija bi morala biti odločnejša in bi morala dati neko stališče. Ne glede na to, gre za zelo resne stvari, za zelo resne prekrške, zoper človekove pravice, zoper temeljne demokratične pridobitve v Evropi, da bi EU končno morala priti z besedo na dan," je za STA dejal bivši zunanji minister Dimitrij Rupel, ki je vodil skupino mednarodnih opazovalcev na nedeljskem katalonskem referendumu. Zavzel se je tudi za odločnejše ravnanje Evropske unije. 

Ta se je danes popoldan odzvala z obsodbo nasilja, a poudarkom, da je bil referendum nezakonit. 

"Nasilje nikdar ne sme biti sredstvo v politiki. Vse ključne igralce pozivamo k hitremu premiku od konfrontacije k dialogu, čas je za enotnost in stabilnost, ne za delitve in fragmentacijo," je izpostavil glavni govorec komisije Margaritis Schinas. Ob tem je izrazil zaupanje, da bo španski premier Mariano Rajoy vodil ta proces ob popolnem spoštovanju španske ustave in človekovih pravic. V komisiji so tudi ponovili svoje stališče, da je nedeljski referendum po španski ustavi nezakonit in da je to notranja zadeva Španije, ki jo je treba reševati v skladu s špansko ustavo. Ponovili so tudi stališče, da bi v primeru zakonitega referenduma, na katerem bi se Katalonci izrekli za neodvisnost, to pomenilo, da Katalonija ostaja zunaj EU.

Razen brutalne policije vsi miroljubni

O nedeljskem dogajanju Rupel dejal, da ga je odlikovalo neko posebno razpoloženje, zelo miroljubno, dostojno in spodobno na katalonski strani, nato pa je v prvih jutranjih urah po odprtju volišč to razpoloženje zmotila španska državna policija.

Dimitrij Rupel | Avtor: Dejan Mijović Dejan Mijović
"Zjutraj sem bil na volišču, kjer niso mogli začeti voliti, ker jim je španska policija vdrla v računalniški sistem in so se podrle spletne strani z volilnimi seznami in je zaradi tega prišlo do zastoja in upočasnitve postopkov. Na nekem drugem mestu smo bili priča obračunavanju policije z organizatorji oziroma volivci. Na enem volišču so preprosto zaplenili volilne skrinjice, na drugem volišču so razbili vsa vrata in okna, vdirali so celo v stranišča in kopalnice v eni šoli, ker so mislil, da so tam skrite volilne skrinjice," je referendumski dan opisal Rupel.

"Dogodki zagotovo prelomni"

To kar je bilo zelo mučno, je bilo, da so bili policaji v svoji nemoči precej brutalni. Poškodovanih je bilo skoraj 800 ljudi, ki so v mnogih primerih iskali zdravniško pomoč, dva sta celo umrla. Cel ta referendum je dobil nekaj poudarkov, ki so zelo neevropski in nenavadni, je še ocenil bivši slovenski zunanji minister.

Referendumski dan v Kataloniji Video Svet Ljudje s svojimi telesi varovali transport volilnih skrinjic z glasovnicami

"Včerajšnji dogodki so zagotovo prelomni," je še ocenil bivši slovenski zunanji minister in spomnil na dogodke v Sloveniji med letoma 1990 in 1992 in na referendum o slovenski samostojnosti, ki je po njegovih besedah potekal v nekaj drugačnih okoliščinah in pogojih. "V tistem času je cela Evropa bila sredi nekega turbulentnega prenavljanja, padec Berlinskega zidu itn. Po drugi strani so bili naši odnosi z Beogradom podobno zaostreni, kot so med Barcelono in Madridom," je še dejal Rupel.

Nič več ne bo, kot je bilo

Na vprašanje, kakšni bodo prihodnji odnosi med Madridom in Barcelono, je bivši vodja slovenske diplomacije odgovoril, da "nič več ne bo tako, kot je bilo". Madrid ne bo mogel ignorirati katalonskega referenduma, na drugi strani pa se bodo Katalonci odločali samo o nadaljnjih korakih, ne bodo se umaknili. Če ne bo prišlo do dialoga in nekega razumnega posredovanja, bi se lahko stvari dodatno zapletle, kar ni mogoče izključiti, je še dejal Rupel.

Zbiranje pred šansko ambasado Slovenija Slovenija Protest proti današnjemu brutalnemu nasilju v Kataloniji

Dodal je, da je predsednik katalonske regionalne vlade Carles Puigdemont napovedal, da bo Katalonija razglasila neodvisnost, a kdaj bo to, še ni znano. "Bil bi zelo vesel, če bi katalonska vlada referendumski rezultat investirala v skrajno resne pogovore s centralno vlado. To je nek kapital, ki si ga je katalonska vlada pridobila s tem referendumom in na podlagi tega je mogoče nadaljevati neke relativno miroljubne procese," je še dejal Rupel. Izrazil je tudi upanje, da do tega, kar se je dogajalo v nedeljo, ne bo več prišlo.

Policija je sicer še vedno v pripravljenosti, da bi posredovala ob morebitni razglasitvi katalonske samostojnosti.

Po podatkih katalonske vlade je na nedeljskem referendumu za neodvisnost Katalonije glasovalo 90 odstotkov udeležencev. Udeležba je bila 42,3-odstotna.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
 • Avatar Leon
  Leon 14:38 03.oktober 2017.

  Kje je bil ta gospod leta 2012 ob posredovanju policijskega helikopterja in nezakoniti uporabi solzivca nad Mariborčani ? Ali ga daje demenca ?

 • Avatar Džoser
  Džoser 19:33 02.oktober 2017.

  Škoda,da se ni našel noben tako pameten policaj in ga pogledal preko nišana. Bi ga takoj predlagal za Nobelovo nagrado za gospodarski napredek v Sloveniji.

 • jozicamurn 14:46 02.oktober 2017.

  Rupel, zgini že iz političnega sveta, dosti gorja si naredil nam in tudi bratskim narodom skupaj s tvojim konjičkom Kacinom, ki še vedno skaka okrog.

Sorodne novice