Putin besni

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Na volitvah v Rusiji je zmagala stranka zdajšnjega premierja Vladimirja Putina. Zmago dojemajo kot poraz, saj so izgubili dvotretjinsko večino v parlamentu.
Oglej si celoten članek

Po 96 odstotkih preštetih glasovnic je stranka Enotna Rusija, ki jo vodi ruski premier Vladimir Putin, dobila natanko 50 odstotkov glasov podpore ali 238 od 450 poslanskih mandatov, kar pomeni, da ima večino v ruskem parlamentu.

V parlament so se prebile še tri stranke: komunisti so prejeli 19,16 odstotka glasov ali 92 mandatov, Pravična Rusija 13,22 odstotka (64 mandatov) ter skrajno nacionalistična Liberalnodemokratska stranka Vladimirja Žirinovskega 11,66 odstotka (56 mandatov).

Padale bodo glave

Kljub zmagi pa v Enotni Rusiji niso zadovoljni. V primerjavi z volitvami leta 2007 so namreč izgubili 77 poslanskih sedežev in s tem dvotretjinsko večino, ki je potrebna za ustavne spremembe. 

Glasovanje je bilo hkrati tudi preizkus priljubljenosti Putina pred predsedniškimi volitvami marca prihodnje leto. Vodilni par stranke, Putin in Dmitrij Medvedjev, ki se bosta po marčevskih volitvah – če bo šlo vse po načrtih – predvidoma zamenjala na predsedniškem in premierskem položaju, naj bi že razmišljala o zamenjavah v vrhu stranke. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.