Svet
16 ogledov

Putin besni

Putin in Medvedjev Reuters
Na volitvah v Rusiji je zmagala stranka zdajšnjega premierja Vladimirja Putina. Zmago dojemajo kot poraz, saj so izgubili dvotretjinsko večino v parlamentu.

Po 96 odstotkih preštetih glasovnic je stranka Enotna Rusija, ki jo vodi ruski premier Vladimir Putin, dobila natanko 50 odstotkov glasov podpore ali 238 od 450 poslanskih mandatov, kar pomeni, da ima večino v ruskem parlamentu.

V parlament so se prebile še tri stranke: komunisti so prejeli 19,16 odstotka glasov ali 92 mandatov, Pravična Rusija 13,22 odstotka (64 mandatov) ter skrajno nacionalistična Liberalnodemokratska stranka Vladimirja Žirinovskega 11,66 odstotka (56 mandatov).

Padale bodo glave

Kljub zmagi pa v Enotni Rusiji niso zadovoljni. V primerjavi z volitvami leta 2007 so namreč izgubili 77 poslanskih sedežev in s tem dvotretjinsko večino, ki je potrebna za ustavne spremembe. 

Glasovanje je bilo hkrati tudi preizkus priljubljenosti Putina pred predsedniškimi volitvami marca prihodnje leto. Vodilni par stranke, Putin in Dmitrij Medvedjev, ki se bosta po marčevskih volitvah – če bo šlo vse po načrtih – predvidoma zamenjala na predsedniškem in premierskem položaju, naj bi že razmišljala o zamenjavah v vrhu stranke. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.