Putin na prvem obisku v tujini od izdaje naloga za prijetje

Foto: Epa
Foto: Epa
Ruski predsednik Vladimir Putin je danes prispel na obisk v Kirgizistan, kar je njegova prva pot v tujino, potem ko je Mednarodno kazensko sodišče v Haagu (ICC) marca izdalo nalog za njegovo prijetje.
Oglej si celoten članek

V srednjeazijski nekdanji sovjetski republiki bo ruski predsednik Vladimir Putin ostal predvidoma do petka in se med drugim udeležil vrha Skupnosti neodvisnih držav (SND). O prihodu Putina v Kirgizistan so poročali ruski mediji, vključno s tiskovnimi agencijami Tass, Interfax in RIA Novosti.

Vrha SND naj bi se udeležili tudi tesen Putinov zaveznik, beloruski predsednik Aleksander Lukašenko in drugi voditelji držav v regiji. Ruski predsednik se bo ob tem sestal tudi s kirgiškim kolegom Sadirjem Žaparovom in opravil več drugih dvostranskih srečanj, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kirgiške oblasti so pred Putinovim obiskom sporočile, da je država z Rusijo ratificirala sporazum o skupnem sistemu zračne obrambe. Podobne sporazume ime Rusija sklenjene tudi z Belorusijo, Kazahstanom in Tadžikistanom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nalog za aretacijo zaradi vojnih zločinov

To je prvo potovanje Putina v tujino, potem ko je ICC marca izdal nalog za njegovo aretacijo zaradi domnevnih vojnih zločinov med rusko invazijo v Ukrajini. ICC sumi, da je Putin odgovoren za nezakonite deportacije več tisoč ukrajinskih otrok z okupiranih območij. Sodišče je nalog izdalo tudi za rusko komisarko za pravice otrok Marijo Lvovo-Belovo.

V Moskvi obtožbe zanikajo in vztrajajo, da je nalog pravno neveljaven, saj Rusija ne priznava pristojnosti ICC. Ob tem so večkrat poudarili tudi, da bi morebitno prijetje Putina v tujini razumeli kot vojno dejanje.

V praksi so ruske oblasti sprejele določene preventivne ukrepe. Putin se tako med drugim avgusta ni udeležil vrha skupine petih največjih gospodarstev v vzponu (Brics) v Južni Afriki, ki je članica ICC. Kirgizistana po drugi strani ni med članicami sodišča.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 21:51 13. Oktober 2023.

    Prej ko Putlerja doseže roka pravice bo mir!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.