Svet
649 ogledov

Putin na prvem obisku v tujini od izdaje naloga za prijetje

Vladimir Putin Epa
Ruski predsednik Vladimir Putin je danes prispel na obisk v Kirgizistan, kar je njegova prva pot v tujino, potem ko je Mednarodno kazensko sodišče v Haagu (ICC) marca izdalo nalog za njegovo prijetje.

V srednjeazijski nekdanji sovjetski republiki bo ruski predsednik Vladimir Putin ostal predvidoma do petka in se med drugim udeležil vrha Skupnosti neodvisnih držav (SND). O prihodu Putina v Kirgizistan so poročali ruski mediji, vključno s tiskovnimi agencijami Tass, Interfax in RIA Novosti.

Vrha SND naj bi se udeležili tudi tesen Putinov zaveznik, beloruski predsednik Aleksander Lukašenko in drugi voditelji držav v regiji. Ruski predsednik se bo ob tem sestal tudi s kirgiškim kolegom Sadirjem Žaparovom in opravil več drugih dvostranskih srečanj, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kirgiške oblasti so pred Putinovim obiskom sporočile, da je država z Rusijo ratificirala sporazum o skupnem sistemu zračne obrambe. Podobne sporazume ime Rusija sklenjene tudi z Belorusijo, Kazahstanom in Tadžikistanom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nalog za aretacijo zaradi vojnih zločinov

To je prvo potovanje Putina v tujino, potem ko je ICC marca izdal nalog za njegovo aretacijo zaradi domnevnih vojnih zločinov med rusko invazijo v Ukrajini. ICC sumi, da je Putin odgovoren za nezakonite deportacije več tisoč ukrajinskih otrok z okupiranih območij. Sodišče je nalog izdalo tudi za rusko komisarko za pravice otrok Marijo Lvovo-Belovo.

V Moskvi obtožbe zanikajo in vztrajajo, da je nalog pravno neveljaven, saj Rusija ne priznava pristojnosti ICC. Ob tem so večkrat poudarili tudi, da bi morebitno prijetje Putina v tujini razumeli kot vojno dejanje.

V praksi so ruske oblasti sprejele določene preventivne ukrepe. Putin se tako med drugim avgusta ni udeležil vrha skupine petih največjih gospodarstev v vzponu (Brics) v Južni Afriki, ki je članica ICC. Kirgizistana po drugi strani ni med članicami sodišča.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Kmodri 21:51 13.oktober 2023.

    Prej ko Putlerja doseže roka pravice bo mir!