Putin podpisal zakon, zaradi katerega so ženske na nogah

Foto: EPA
Foto: EPA
Ruski predsednik Vladimir Putin je včeraj podpisal novi zakon, s katerim blaži kazni za družinsko nasilje. Njegova odločitev je vznemirila združenja za zaščito ženskih pravic, ki se bojijo, da bo to dodatno razširilo zlorabe nad ženskami.
Oglej si celoten članek

Glede na sprejeti zakon se zloraba družinskega člana, ob katerem žrtev ne utrpi resnih poškodb, obravnava kot prekršek in ne kaznivo dejanje. Tisti, ki Vladimirja Putina podpirajo pri sprejetju takšnega zakona, poudarjajo, da gre za zaščito pravic staršev, ki želijo disciplinirati svoje otroke in za zmanjšanje državnega vpletanja v družinsko življenje. Pri tem poudarjajo, da bo vsak, ki bo družinskemu članu povzročil "resne poškodbe", kazensko odgovarjal.

Soavtorica zakona je Jelena Mizulina, vodja parlamentarnega odbora za vprašanje družine, žensk in otrok vztraja, da se s tem, ko se "v zapor pošilja ljudi zaradi klofute" uničujejo družine.

Kritiki po drugi strani menijo, da gre za korak nazaj, da bodo poslej tisti, ki zlorabljajo svoje družinske člane, zaščiteni, žrtve pa bodo poslej še v manjši meri prijavljale njihova dejanja.

V Rusiji vsako leto umre okrog 14 tisoč žensk zaradi nasilja njihovih zakonskih partnerjev ali drugih družinskih članov. Te podatke je leta 2010 objavila Organizacija združenih narovo, svežih podatkov ni.

Na spletni strani Kremelj poudarja, da je Putin zakon podpisal potem, ko sta ga odobrila oba domova ruskega parlamenta.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 18:11 9. Februar 2017.

    https://www.youtube.com/watch?v=oVNJiO10SWw

  • 18:10 9. Februar 2017.

    Ne da mi miru, tole vaše laganje in širjenje britanske propagande o Putinu... Skrajno ogabno pa se mi zdi, da …

  • 18:01 8. Februar 2017.

    Žurnal, a si obeden s Putinom? Ni dneva, da ne objavite vsaj dva FAKE NEWS članka. Pišite o naših domačih …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.