Putin se je primerjal s carjem in izrekel novo grožnjo

Foto: Epa
Foto: Epa
Ruski predsednik se je oglasil ob 350-letnici rojstva carja Petra Velikega.
Oglej si celoten članek

Vladimir Putin je ob včerajšnjem nagovoru ob obletnici rojstva carja Petra Velikega primerjal zgodovinsko težo današnje in takratne Rusije za povratek ruskih ozemelj. 

"Peter Veliki je 21 let vodil veliko severno vojno. Vojskoval se je s Švedsko in zdelo se je, da jim je nekaj odvzel. Ničesar jim ni vzel, samo vrnil je tisto, kar je bilo rusko," je izpostavil Putin ob obisku razstave, posvečene carju. 

Takratna vojskovanja nekdanjega ruskega carja je Putin primerjal s trenutno situacijo Rusije. "Očitno je tudi na nas, da vrnemo, kar je ruskega in okrepimo državo. Če izhajamo iz dejstva, da so te vrednote temelj našega obstoja, bomo gotovo rešili težave, ki so pred nami," je izpostavil Putin, ki je na ta način izrekel novo grožnjo sosednjim državam in Evropi. 

Putin je večkrat skušal upravičiti ruske postopke v Ukrajini, kjer pustoši njegova vojska, ki pušča za sabo uničena mesta in na tisoče žrtev, od koder beži na tisoče beguncev s tem, da je omenjal, da ne obstaja realna ukrajinska identita in tradicija države. 

Petar veliki je sicer vladal 43 let, po sebi je poimenoval novo prestolnico Sant Peterburg, ki je bila zgrajena na ozemlju, ki ga je osvojil od Švedske. 

Napredovanje ruske vojske

V Ukrajini se medtem v pokrajini Donbas nadaljujejo intenzivni spopadi, ruskim silam pa je uspelo napredovati proti kraju Bahmut, s ciljem odrezati mesto Severodoneck od oskrbovalnih linij. Ukrajinski generalštab je opozoril, da Moskva kopiči sile in se pripravlja na novo ofenzivo v smeri mesta Slovjansk, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Spopadi v Severodonecku in okolici trenutno potekajo brez večjih sprememb, ukrajinske sile pa po besedah predsednika Volodimirja Zelenskega, kljub intenzivnim uličnim bojem, še vedno nadzorujejo del mesta. Hkrati je dejal, da je Kijev v procesu osvobajanja dežele dosegel znaten napredek v Zaprožju in Harkovu.

Severodoneck je eno od zadnjih mest, ki Rusiji preprečuje nadzor nad pokrajino Donbas na vzhodu Ukrajine. Nadzor pokrajine bi Rusiji omogočil vzpostavitev kopenskega mostu do polotoka Krim, ki si ga je Moskva priključila že leta 2014.

Vojna Ukrajince pestita nova stiska in strah Obisk v Turčiji Skrajno ciničen odgovor Lavrova ukrajinskemu novinarju

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 15:11 10. Junij 2022.

    Putin VELIKI... to bo zapisano za vekomaj.

  • Syn
    14:25 10. Junij 2022.

    Bravo Putin! Tip je tata mata za vse reveže v Bruslju. Iz ekonomskega vidika jih je že scat peljal. V …

  • 13:08 10. Junij 2022.

    Že od nekdaj, so mnogi "carjeviči" povzročali motnje v celem svetu, tudi ta ni izjema.Žal nihče se nič ne nauči …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.