Svet
15776 ogledov

Skrajno ciničen odgovor Lavrova ukrajinskemu novinarju

Sergej Lavrov Profimedia
Najprej so vprašanja ukrajinskega novinarja ignorirali, nato je vstal in jasno terjal odgovore.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov se je včeraj mudil v Ankari, kjer se je sestal s turškim zunanjim ministrom Mevlutom Cavusoglujem. Ministra sta govorila o trenutno enem najbolj perečih vprašanj na svetu - možnostih za odpravo ruske blokade ukrajinskih pristanišč in obnovo izvoza velikih zalog hrane, na čelu z več kot 20 milijoni ton žit, ki so obtičali v ukrajinskih silosih.

Če rešitve ne bo, grozi globalno pomanjkanje hrane, posledično pa eksplozija cen hrane in lakota. Rusija in Ukrajina skupaj zagotavljata skoraj tretjino globalnih zalog žita. Lavrov je med obiskom odgovornost za nastalo situacijo znova pripisal Kijevu in tako dal vedeti, da večjega preboja še ni na vidiku.

Vprašanje novinarja

Na tiskovni konferenci po srečanju je svoja vprašanja Lavrovu postavljal tudi ukrajinski novinar Muslim Umerov, a zaman. Vsa njegova vprašanja so bila preslišana. 

Tik pred koncem tiskovne konference je novinar vstal, jasno povedal, da je z ukrajinske nacionalne televizije in da želi postaviti vprašanje. "Poleg žitaric, katero robo ste še ukradli Ukrajini in komu ste jo prodali," je vprašal Lavrova. Namreč že pred meseci so ukrajinske oblasti začele opozarjati, da Rusi Ukrajincem kradejo žito iz skladišč. 

Odgovor vodje ruske diplomacije

Lavrov se je nasmehnil in odgovoril: "Vi Ukrajinci ste zaskrbljeni okrog tega, kaj bi lahko ukradli in zato mislite, da vsi tako razmišljajo. Naši cilji so jasni, ljudi želimo rešiti od pritiska neonacističnega režima. Ne oviramo dostav žita. Da bi slednje lahko odpotovalo iz pristanič, mora izdati ukaz gospod Zelenski," se je glasil odgovor Lavrova. 

Turčija, ki si na morju deli mejo tako z Ukrajino kot Rusijo, naj bi prevzela vlogo pri vzpostavitvi posebnih koridorjev za ladje z ukrajinskim žitom. Turške ladje naj bi kljub nevarnosti min na prošnjo ZN spremljale tankerje ob njihovem izplutju iz ukrajinskih pristanišč in prečkanju turških morskih ožin.

Bospor tovorna ladja Svet "To bi lahko ubilo na milijone ljudi" krsta vojak Ukrajina Svet Zelenski razkril, kaj bi bila zanj zmaga

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • igorenja 12:11 10.junij 2022.

    Kraja Sirijske nafte z strani Američanov in zaplemba Iranskih tankerjev je legalna kraja o tem pa se mora molčati ker se tako ščiti demokracija.

  • Avatar Mark035
    Mark035 19:24 09.junij 2022.

    Pri Bajdnu tak novinar niti ne pride do novinarske konference, ker ga že prej izločijo.. ampak seveda, v demokraciji novinarje preganjajo in zapirajo, v tako imenovani "diktaturi" pa lahko govorijo vsi. Narobe svet..

  • bljitva 18:56 09.junij 2022.

    ruska smrdljiva golazen...