Svet
2573 ogledov

Zelenski razkril, kaj bi bila zanj zmaga

krsta vojak Ukrajina Epa
Vojna v Ukrajini traja že tri mesece in pol.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na konferenci, ki jo je organiziral časnik Financial Times, dejal, da bi zmago za Ukrajino pomenila le ponovna pridobitev vsega njenega ozemlja. Čeprav meni, da bo zmaga dosežena na bojišču, pa še vedno ostaja odprt za pogajanja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Medtem ko so se ZDA, Velika Britanija in Nemčija nedavno zavezale, da bodo Ukrajini zagotovile najsodobnejšo vojaško opremo, vključno s protiletalskimi raketami in radarskimi sistemi, so v Kijevu vseeno izrazili razočaranje nad dolgotrajnostjo dobav orožja z Zahoda.

Pri tem je Zelenski poudaril, da Ukrajina potrebuje trajno podporo Zahoda, zlasti pri hitri dobavi težkega orožja. "Pri opremi smo slabši in zato nismo sposobni napredovati. Brez orožja bomo imeli le še več izgub," je dodal.

Merkel, Putin, G20 Angela Merkel Svet Merklova: "Ne mislim se opravičiti"

Ruske oblasti so medtem v torek sporočile, da so njihove sile kljub silovitemu ukrajinskemu odporu v regiji Donbas prevzele popoln nadzor nad stanovanjskimi soseskami v mestu Severodoneck na vzhodu Ukrajine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zelenski je v svojem rednem video nagovoru to trditev zavrnil in dejal, da se razmere na fronti v zadnjih 24 urah niso bistveno spremenile. Poročal je tudi, da se v okolici Severodonecka, Lisičanska in Popasne nadaljujejo boji, in dodal, da so okupatorji presenečeni nad silovitim odporom ukrajinskih sil.

Volodimir Zelenski grafit | Avtor: Epa Epa

Ob tem so v torek v Kijev prispela trupla nekaterih ukrajinskih borcev, ki so bili ubiti pri obrambi ključnega jugovzhodnega pristaniškega mesta Mariupol, so sporočile družine vojakov. Po njihovih besedah je šlo za del izmenjave z Rusijo, pri čemer je vsaka stran prejela 160 trupel, poroča BBC.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je pri tem dejal, da je bilo med vojno zajetih 6.500 ukrajinskih vojakov, ruska tiskovna agencija Tass pa je pozno v torek poročala, da je bilo več kot 1.000 ukrajinskih vojnih ujetnikov in tujih borcev, ki so jih ruske sile zajele v Mariupolu, deportiranih v Rusijo, kjer jih čakajo sodni postopki.

Ukrajinska stran tega sicer ni potrdila, je pa pred tem Zelenski dejal, da po njegovem mnenju Rusija zadržuje več kot 2.500 branilcev jeklarne Azovstal, med katere spadajo tudi mejna straža, policija in teritorialna obramba.

Vladimir Putin Svet Putin: "Inflacija v Rusiji je na ničli!"

Na obisku v Turčiji se mudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov. S turškim kolegom Mevlütom Çavuşoğlujem naj bi danes govorila o trenutno enem najbolj perečih vprašanj na svetu - možnostih za odpravo ruske blokade ukrajinskih pristanišč in obnovo izvoza velikih zalog hrane, na čelu z več kot 20 tonami žit, ki so obtičale v ukrajinskih silosih.

Komentarjev 1
  • Avatar luckyss
    luckysss 12:25 08.junij 2022.

    Kot pravijo njegovi kolegi iz "vrhovne rade" (parlament), Zelenski v teh kriznih časih preko svojih in ženinih "Offshore" podjetij zasluži okrog 100 milijončkov dolarjev MESEČNO !!...Torej verjetno ne bo kmalu iskal miru, ker ga žene primitiven pohlep...Sicer pa kot kaže, ...prikaži več bo Ukrajina slej kot prej ostala brez ozemlja "to stran" Dnjepra in verjetno bodo Rusi vzeli še Odeso...Kijev jih baje ne zanima, morda Kadirova ;)...Zelenskega bo pa verjetno lastno ljudstvo obesilo na prvo hruško...

Sorodne novice