Svet
1493 ogledov

Rusi kradejo ukrajinsko žito

Antony Blinken Epa
Američani so opozorili, da gre za namerno strategijo.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v ponedeljek poročila o tem, da Rusija krade ukrajinsko žito in ga nato prodaja za lasten dobiček, označil za verodostojna. Hkrati je opozoril, da Moskva vseeno blokira izvoz ukrajinskih pridelkov iz pristanišč in njihovo deblokado pogojuje z odpravo sankcij, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Obstajajo verodostojna poročila, da Rusija krade ukrajinsko žito in ga prodaja za lasten dobiček. Zdaj pa Moskva kopiči tudi svoj izvoz hrane," je na konferenci zunanjega ministrstva o vprašanjih prehranske varnosti dejal Blinken in predstavil razloge za strm porast svetovnih cen pšenice in drugih žit.

Poudaril je, da ruska mornarica še naprej preprečuje izvoz ukrajinskih pridelkov iz črnomorskega pristanišča v Odesi. "V silosih blizu Odese je ujetih približno 20 milijonov ton pšenice, ladje, dobesedno polne žita, pa so zaradi ruske blokade obtičale v pristanišču," je dejal.

Pri tem je opozoril, da gre za namerno strategijo ruskega predsednika Vladimirja Putina, s katero želi prisiliti preostali svet, da popusti in odpravi sankcije proti Rusiji. "Z drugimi besedami, gre za izsiljevanje," je še dodal.

pšenica, žito, kmetijstvo Žito Svet "Putinove pravljice nimajo veze z realnostjo"

Časnik New York Times je medtem v ponedeljek poročal, da je iz pristanišč pod nadzorom Rusije odplulo več tovornih ladij z ukradenim ukrajinskim žitom. ZDA naj bi o tem že opozorile 14 držav, večinoma v Afriki, saj so mnoge od njih odvisne od uvoza žita in se soočajo s pomanjkanjem hrane.

traktor Ukrajina | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 12
  • Petra_56 12:05 07.junij 2022.

    To, da Američani že 20 let kradejo nafto v Iraku in Siriji, pa vas ne moti.. Evropa lepo kupuje ukradeno nafto od Američanov, pa nikogar to ne briga. Pač bomo sedaj kupovali rusko žito, ker Ukrajina žita več nima.

  • Avatar Novak82
    Novak82 10:39 07.junij 2022.

    Ha ha ha ... to žito ni več ukrajinsko, temveč je že rusko. Dombas je ruski in nikoli več ne bo ukrajinski. Slava RUSIJI - Z -

  • Plavi-mil 10:32 07.junij 2022.

    Nič novega, komunisti so vedno stegovali parklje po tujem, samo doma poglejte, podjetniki zaradi njih že prodajajo svoja podjetja, ta levičarska golazen ima svoj moto; kraja, laž ,umor in živeti na tujih žuljih.

Sorodne novice