Svet
981 ogledov

"Vsaka družina ima svojo zgodbo in večina njih je brez moških"

ukrajina vojna
1/3
Profimedia
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nedeljo obiskal frontno črto v vzhodnem Donbasu, kjer se zaostrujejo spopadi, in se seznanil s stanjem ukrajinske obrambe

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je obiskal štab ukrajinske vojske in prvo bojno črto v Lisičansku, ki ga od Severodonecka, kjer potekajo srditi spopadi, ločuje le reka Severski Donec. Ukrajinske sile tam potiskajo rusko vojsko nazaj proti vzhodu, čeprav se je pred tem zdelo, da je bila slednja tik pred tem, da mesto zasede.

Na obisku se je ustavil tudi v mestu Bakhmut na jugozahodu Donbasa, kjer se je pogovarjal z vojaki. "Želim se zahvaliti vsem za vašo veliko delo, za vaše služenje, za zaščito vseh nas, naše države. Vsem sem hvaležen. Pazite nase," je dejal. Seznanil se je tudi z operativnim stanjem obrambe.

"Ponosen sem na vse, s katerimi sem se srečal, se rokoval, pogovarjal in jih podpiral," je po obisku v svojem vsakodnevnem nagovoru dejal Zelenski.

ukrajina vojna | Avtor: Profimedia Profimedia

Obiskal je tudi Zaporožje na jugovzhodu države, kjer se je srečal s prebivalci Mariupolja, ki jim je uspelo zapustiti pristaniško mesto. To je zaradi mesecev ruskega obstreljevanja skorajda povsem uničeno. "Vsaka družina ima svojo zgodbo in večina njih je brez moških," je dejal.

Z obiskom prvih frontnih črt se je ukrajinski predsednik iz prve roke seznanil s stanjem operacij ukrajinske vojske, njegov obisk pa je bivši avstralski general in vojaški poznavalec Mick Ryan označil za pomembno moralno spodbudo vojakom. S tem je tudi izkazal, da vojski popolnoma zaupa. "To je pomemben vidik, po katerem se Zelenski razlikuje od Putina," je v tvitu še navedel Ryan.

Zelenski je konec maja sicer že obiskal prve bojne črte, medtem ko zaenkrat ni informacij, da je bil ruski predsednik kjerkoli blizu bojišča, odkar je ukazal invazijo, še navaja AFP.

ukrajina vojna | Avtor: Profimedia Profimedia

Velika Britanija bo Ukrajini poslala raketne sisteme dolgega dosega

Britanske oblasti so sporočile, da bodo po vzoru ZDA Ukrajini poslale raketne sisteme M270 dolgega dosega za večkratno izstrelitev in ji tako pomagale pri obrambi pred rusko agresijo. Britanski raketni sistem za večkratno izstrelitev lahko v eni minuti izstreli 12 raket in z veliko natančnostjo zadene cilje na razdalji do 80 km, kar je veliko dlje od artilerije, ki jo ima Ukrajina trenutno v lasti. Britansko obrambno ministrstvo dodaja, da bodo ukrajinske sile v Veliki Britaniji usposabljali za uporabo raketnega sistema.

"Velika Britanija podpira Ukrajino in prevzema vodilno vlogo pri oskrbi njenih junaških vojakov s ključnim orožjem, ki ga potrebujejo za obrambo svoje države. Ker se taktika Rusije spreminja, mora tudi naša podpora Ukrajini biti drugačna," je dejal britanski obrambni minister Ben Wallace. Pri tem je dodal, da bo raketni sistem za večkratno izstrelitev Ukrajini omogočil boljšo zaščito pred rusko uporabo artilerije dolgega dosega.

Vladimir Putin Svet Svet Putin: Mi nismo krivi!

London je Ukrajini doslej namenil že več kot 874 milijonov evrov vojaške podpore, vključno s sistemi zračne obrambe, več tisoč protitankovskimi raketami in različnimi vrstami streliva, več sto oklepnimi vozili in drugo opremo.

Tudi ZDA so prejšnji teden napovedale, da bodo Kijevu predale svoj raketni sistem, znan kot himars, ki lahko hkrati izstreli več natančno vodenih raket ter je po dosegu in natančnosti prav tako boljši od obstoječih sistemov, ki jih ima Ukrajina. Vendar pa je ameriški predsednik Joe Biden izključil možnost, da bi ji dobavil sisteme, ki bi lahko dosegli Rusijo, kar je sicer Kijev večkrat zahteval.

Poteza ZDA je že razjezila Moskvo, ruski predsednik pa je v nedeljo zagrozil, da bo razširil seznam ciljev, ki jih bo Rusija napadla v Ukrajini, če bodo zahodne države Kijevu poslale orožje dolgega dosega.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • kapibara1 21:10 06.junij 2022.

    Ob branju naslova sem kuj pomislis na družine iz BV Afrike in Azije.. pa zopet samo eno ukrajinarsko nakladanje

  • Dragonja 14:07 06.junij 2022.

    Upam,da Putin sposti eno daljinsko vodeno raketo na bučo tega hujskača Johnsona.

Sorodne novice