Svet
3056 ogledov

Ukrajinski minister resno opozoril svet

Ukrajina Donbas Profimedia
Ukrajinci iščejo načine o dostavi hrane.

Svet se bo soočil s kritičnim pomanjkanjem hrane, če Rusija ne bo prekinila z blokado črnomorskih luk, je opozoril ukrajinski minister infrastrukture Oleksandr Kubrakov. Ukrajina in njene zaveznice iščejo načine za dostavo okrog 22 milijonov ton žitaric iz države, potem ko je Rusija zavzela nekatere od njenih največjih luk. Ruska mornarica kontrolira glavne transportne rute v Črnem morju, ukrajinske ladje blokira. 

"Napori, da bi se omogočil prevoz bodisi po cestah, železnici, rekah, ne bi zadostovali niti za izvoz delčka skupnih zalog žitaric," je Kubrakov povedal za Financial Times. Pojasnil je, da se po kopnem ne more prepeljati niti 20 odstotkov vsega, kar lahko transportirajo po morju. 

Ukrajinske napovedi o trajanju vojne

Vojna v Ukrajini bi lahko trajala še dva do šest mesecev, je medtem sinoči v intervjuju za neodvisni ruski spletni portal Meduza ocenil svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak. Ključna faktorja bosta po njegovem količina orožja, ki ga bodo imele na voljo ukrajinske sile, ter razpoloženje v Evropi, Ukrajini in Rusiji.

Kot je še dodal, pa bodo mirovna pogajanja z Moskvo mogoča le, če se bodo razmere na terenu spremenile in Rusija ne bo imela več občutka, da lahko diktira pogoje. Kakršnekoli ozemeljske koncesije Rusiji vojne ne bodo končale, je posvaril po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Nekatera ukrajinska mesta, kot sta Mariupolj in Severodoneck, kjer so ali še potekajo najsrditejši spopadi, dejansko ne obstajajo več, je dejal. Po njegovih besedah je Rusija v vojni doslej izgubila okoli 80.000 mož, tako pripadnikov redne vojske kot separatističnih sil na vzhodu Ukrajine ter plačancev iz skupine Wagner.

Vladimir Putin Svet Svet Putin: Mi nismo krivi! Vladimir Putin Vojna Svet To je Putinova predstavnica poudarila o tretji svetovni vojni

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Jernej65 15:53 04.junij 2022.

    Putin je za vsakega ubitega Ukrajinca pripravljen žrtvovati vsaj enega Rusa. Moraš pa res biti usekan, da si pripravljen na take žrtve. Za njegov ego in ranjen ponos bo padlo na sto tisoče Rusov in proizvedel bo še vsaj toliko ...prikaži več invalidov. Samo nobelovo nagrado mu je še potrebno dati. Ni ga čez "domoljuba" Putina.

  • Avatar luckyss
    luckysss 15:06 04.junij 2022.

    Putin je izrecno zatrdil, da bodo ladje z žitom spustili naprej, vendar je tu drug problem...Ukrajinci so minirali dostop do svojih pristanišč, poleg tega jim je nekaj teh min potrgalo in sedaj prosto pljujejo po Črnem morju, morda zaidejo celo ...prikaži več v Sredozemlje...Torej je situacija precej podobna kot s humanitarnimi koridorji, ko sami niso pustili civilistom umika..Prej so imeli za talce civiliste sedaj pa žito, verjetno bo naslednja kakšna jedrska elektrarna "tik pred eksplozijo"...

  • bobubob 14:51 04.junij 2022.

    Kot da bi se v Ukrajini izdelovalo vse, kar svet porabi. Mediji lažejo tako, kot so se privadili lagati v času kovid histerije glede varnosti 'cepljenja' in učinkov 'respirator zdravljenja' - na debelo. In kot je že običaj, bistvo je ...prikaži veče povsem drugje. A to je že stvar 'zarotnikov' ki zaenkrat še malce motijo blažen mir v slovenskem (zdaj levem prej takoimenovanem desnem) golobnjaku, polnem iztrebkov, ki tako domače in varno zaudarjajo, da ga je očitno škoda počistiti - enako je v Bruslju.