Svet
13333 ogledov

Oligarh, nekdaj blizu Putinu, potem pa njegov nasprotnik, mrtev

Covid-19 Profimedia
Umrl naj bi za posledicami okužbe s covidom.

Dmitri Kovtun, nekdaj zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina, nato pa njegov odkriti nasprotnik, sicer tudi ključni osumljenec za umor ruskega disidenta Aleksandra Litvinenka v Veliki Britaniji leta 2006, je po okužbi z novim koronavirusom umrl, je danes sporočil ruski poslanec in domnevni sostorilec pri umoru Litvinenka.

Dmitri Kovtun | Avtor: Profimedia Profimedia
"Žalostne novice. Moj tesen in zvest prijatelj Dmitri Kovtun je po hudi bolezni, povezani s koronavirusno okužbo, nenadoma umrl," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes sporočil poslanec ruske dume Andrej Lugov in dodal, da gre za "grozljivo in nepopravljivo izgubo". Kovtun naj bi umrl v eni od moskovskih bolnišnic.

Naročen umor Litvinenka

Evropsko sodišče za človekove pravice je septembra lani razsodilo, da je Rusija odgovorna za umor nekdanjega ruskega tajnega agenta Litvinenka. Sodišče je v tožbi Litvinenkove vdove ugotovilo, da sta likvidacijo izvedla ruska državljana Andrej Lugovoj in Dmitrij Kovtun, najverjetneje po naročilu in pod nadzorom Moskve.

Litvinenko je umrl zaradi zastrupitve z radiaktivnim izotopom polonij 210, ki so mu ga podtaknili v čaj. Spil ga je v hotelu v Londonu, kjer se je srečal z omenjeno dvojico iz Rusije, nakar je močno zbolel in kmalu zatem v bolnišnici umrl. Pred smrtjo je obtožil ruskega predsednika Vladimirja Putina, da je on naročil njegovo smrt.

Umor Litvinenka je sicer močno obremenil odnose med Londonom in Moskvo, kjer pa vsako odgovornost za smrt bivšega ruskega tajnega agenta zavračajo. Vsi poskusi za izročitev poslanca Lugovoja in poslovneža Kovtuna, ki naj bi v London odpotovala zgolj z namenom, da ubijeta Litvinenka, so propadli.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • ico8 17:41 04.junij 2022.

    Pa dobro, vsak dan jih putka cisti bolje kot cistilke svinjarijo v nasih pisarnah. Predlagam samo enkratni letni: "RIP" za vse bolne-ponesrecene in vse ostale variante Agathe Christie smrtne slucaje kriminalnlk in "Aleluja", seveda v vseh verah, da me nebi ...prikaži veči nekdo kot jaz vam vsem: JVPM!!!