Svet
6969 ogledov

Ruska grožnja Črni gori, Severni Makedoniji in Bolgariji

Balistična raketa EPA
Države so zaprle zračni prostor za letalo Lavrova.

Direktor ruske vesoljske agencije Roskosmos Dmitrij Rogozin je danes zagrozil Črni gori, Severni Makedoniji in Bolgariji, da bi jih Rusija utegnila ciljati z balističnimi raketami, potem ko so prepovedale prelet letala, s katerim naj bi ruski zunanji minister Sergej Lavrov pripotoval v Srbijo. 

Uradni Kremelj je že objavil, da to smatra kot sovražno akcijo, Rogozin je šel na Twitterju še korak dlje. 

"Veste kaj je dober 'sarmat'? Od strahopetnih Bolgarov, maščevalnih Romunov in Črnogorcev, ki so izdali našo skupno zgodovino, ne bomo prosili soglasja za letenje," je objavil. 'Sarmat' je naziv za rusko interkontinentalno balistično raketo. 

Kremelj: Takšna dejanja prinašajo težave

Kremelj je dejanja treh držav, ki so zaprle svoj zračni prostor in s tem preprečile obisk Lavrova v Srbiji, pred tem označil za sovražna. "Takšna sovražna dejanja proti naši državi lahko povzročijo določene težave," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov in obenem zatrdil, da ta ne bodo preprečila Moskvi, da nadaljuje stike s prijateljskimi državami, kot je Srbija, poroča Tass.

Lavrov naj bi se sicer v okviru obiska v Beogradu sešel s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, pogovori pa naj bi se med drugim vrteli okrog oskrbe države z ruskimi energenti.

Vučić in njegov ruski kolega Vladimir Putin sta se konec maja dogovorila, da bo Srbija še naprej prejemala zemeljski plin iz Rusije po ugodni ceni, potem ko se je minuli torek iztekla dotlej veljavna pogodba.

Ukrajina Kijev Volodimir Zelenski Višanje cen Svet Dramatično opozorilo Zelenskega glede žita Mariupolj Ukrajina vojna Ukrajina Svet Grozljivo. V Mariupolju še ta nevarnost.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 19
  • malarin 07:50 07.junij 2022.

    Kaj bi delal ta gospod v Srbiji ?

  • Jernej65 23:09 06.junij 2022.

    Rusija blokira izvoz žita v Afriške države, na drugi strani pa grozijo kar trem državam, ker enemu njihovemu ritolizniku blokirajo prelet preko njihovih držav. A so te države suverene ali niso in lahko same odločajo o svojem zračnem prostoru. Če ...prikaži več ne gre drugače, pa naj zajaha svojo raketo in poleti v Srbijo.

  • jakec1575 22:30 06.junij 2022.

    Sej gre lahko z avtom. Medvedjev je rekel, da so sankcije neumne, ker bojo prizadele narod ne ruskih elit. No mogoce jih bo pa ob zivce spraviko tole. Ponavadi se elite streznijo, ko njih udari. Prazne groznje s sarmatom samo smesijo rusijo.