Svet
18544 ogledov

Dramatično opozorilo Zelenskega glede žita

Ukrajina Kijev Volodimir Zelenski Profimedia
Ukrajinski predsednik ocenil, za koliko bi se do jeseni utegnile zvišati cene žita.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes opozoril, da bi se lahko zaloge žita, ki ga Ukrajina zaradi ruske blokade ne more izvoziti, do jeseni potrojile. 

"Trenutno je blokiranih od 20 do 25 milijonov ton," je povedal ukrajinski predsednik, čigar država je bila pred rusko invazijo četrta največja izvoznica pšenice in koruze na svetu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Stanje na bojiščih

Zelenski je novinarjem spregovoril tudi o razmerah v Donbasu na vzhodu države, kjer sedaj potekajo najbolj srditi spopadi med ruskimi in ukrajinskimi silami. V nedeljo je tudi sam obiskal vzhodno frontno črto, da bi se iz prve roke seznanil s stanjem operacij ukrajinske vojske.

Ukrajinske sile "se dobro držijo" proti ruskim silam v mestu Severodoneck, a jih te številčno prekašajo in so "močnejše", je dejal Zelenski, ki je razmere na vzhodni fronti opisal kot "težke".

Severodoneck in sosednji Lisičansk "sta danes mrtvi mesti", je dodal. V Severodonecku je po njegovih besedah še vedno med 10.000 in 15.000 civilistov, ki jih že tedne bombardira rusko topništvo.

Severodoneck je strateško pomembno mesto v vzhodnem Donbasu, kamor je Rusija v zadnjih tednih usmerila glavnino svojih napadov.

Guverner regije Lugansk Sergej Hajdaj je sicer danes opozoril, da se položaj ukrajinskih sil v Severodonecku poslabšuje. Po tistem, ko je ukrajinska vojska ponovno zavzela polovico mesta, so je bila primorana umakniti v industrijski predel mesta, je povedal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Mariupolj Ukrajina vojna Ukrajina Svet Grozljivo. V Mariupolju še ta nevarnost. Air Serbia Svet Lavrov je želel na obisk v Srbijo, pa so mu tako prekrižali načrte

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Avatar zoo
    zoo 22:24 06.junij 2022.

    Ko beli prahec špila, nastane veliko škode.

  • Avatar luckyss
    luckysss 18:07 06.junij 2022.

    Zelenski, notorični lažnivec ne more iz svoje kože...Najprej imajo za talce civiliste, sedaj v ta namen uporabljajo žito....Rusi so že večkrat potrdili, da ne bodo ovirali prevoza žita...