Računi za tiste, ki so jih vračali v domovino

Foto: Profimedia
Velika akcija terjala številne stroške. Koliko bodo plačali turisti?
Oglej si celoten članek

Nemško zunanje ministrstvo bo začelo pošiljati račune turistom, ki jih je med pandemijo koronavirusa v okviru akcije vračanja prepeljalo domov. Udeleženci bodo v prihodnjih dnevih in tednih prejeli dodatne informacije o plačilu, so konec tedna sporočili z zunanjega ministrstva v Berlinu.

V marcu in aprilu so zaradi koronavirusa številne države zaprle svoje meje, letalske linije pa so bile ukinjene, zaradi česar je zunaj svojih domovin obtičalo na stotisoče ljudi. Nemčija je takrat organizirala eno največjih akcij vračanja, ko je zunanje ministrstvo v domovino prepeljalo skoraj četrt milijona Nemcev.

Na obrazcu potrdili, da se strinjajo

Sedaj pa bodo morali udeleženci akcije poravnati svoje račune, katerih višina še ni znana, je v soboto poročala nemška radiotelevizija ARD.

Udeleženci so morali namreč ob izpolnjevanju obrazca, s katerim so se vrnili v domovino, tudi podati soglasje, da so pripravljeni za to nekaj plačati.

Računov pa še niso poslali, saj vsakega udeleženca obravnavajo individualno in je zamudno izstaviti več deset tisoč računov. Od 240.000 vrnjenih oseb so jih sicer 66.000 v Nemčijo prepeljali s prevoznimi sredstvi, ki jih je najelo zunanje ministrstvo.

Covid-19 "Vojno stanje". Panika zaradi drugega vala.

Cene primerljive s komercialnimi

Nemški zunanji minister Heiko Maas je nedavno dejal, da je nujna individualna obravnava udeležencev pri izdaji računov, saj so pri akciji vračanja sodelovali z različnimi zasebnimi ponudniki. "Tisti, ki so leteli s komercialnimi letalskimi družbami, morajo svoje vozovnice tudi plačati," je dodal.

Kdor je torej letel s čarterskim letalom zunanjega ministrstva, bo kmalu prejel sporočilo. Višino plačila bodo določili glede na razdaljo, primerljivo pa bo s komercialnimi cenami in stroški podobnih akcij vračanja drugih držav članic EU, so še pojasnili pri nemškem zunanjem ministrstvu. Ali bodo s tem tudi realno kriti vsi stroški države, ki so nastali z vračanjem državljanov, pa za ministrstvo zaenkrat ni pomembno.

dezurni@zurnal24.si

 
 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 22:05 18. Junij 2020.

    Upam da tudi pri nas... !!! - Pa de se leftardsko leftardski leftardi tu vpršajao- tožijo: Ja redna linija je …

  • 10:56 16. Junij 2020.

    Hec bo ko bodo naši zboleli na HR , kjer bodo morali v nastanitvi ostati 14 dni v samoizolaciji. Kaj …

  • 10:50 16. Junij 2020.

    Kdo je lahko tak cepec , da misli , da ga bo država vozila nazaj brezplačno !! Če si plačal …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.