Svet
5188 ogledov

Računi za tiste, ki so jih vračali v domovino

kovček zemljevid letalo potovanje turizem dopust
Velika akcija terjala številne stroške. Koliko bodo plačali turisti?

Nemško zunanje ministrstvo bo začelo pošiljati račune turistom, ki jih je med pandemijo koronavirusa v okviru akcije vračanja prepeljalo domov. Udeleženci bodo v prihodnjih dnevih in tednih prejeli dodatne informacije o plačilu, so konec tedna sporočili z zunanjega ministrstva v Berlinu.

V marcu in aprilu so zaradi koronavirusa številne države zaprle svoje meje, letalske linije pa so bile ukinjene, zaradi česar je zunaj svojih domovin obtičalo na stotisoče ljudi. Nemčija je takrat organizirala eno največjih akcij vračanja, ko je zunanje ministrstvo v domovino prepeljalo skoraj četrt milijona Nemcev.

Na obrazcu potrdili, da se strinjajo

Sedaj pa bodo morali udeleženci akcije poravnati svoje račune, katerih višina še ni znana, je v soboto poročala nemška radiotelevizija ARD.

Udeleženci so morali namreč ob izpolnjevanju obrazca, s katerim so se vrnili v domovino, tudi podati soglasje, da so pripravljeni za to nekaj plačati.

Računov pa še niso poslali, saj vsakega udeleženca obravnavajo individualno in je zamudno izstaviti več deset tisoč računov. Od 240.000 vrnjenih oseb so jih sicer 66.000 v Nemčijo prepeljali s prevoznimi sredstvi, ki jih je najelo zunanje ministrstvo.

koronavirus Covid-19 Svet "Vojno stanje". Panika zaradi drugega vala.

Cene primerljive s komercialnimi

Nemški zunanji minister Heiko Maas je nedavno dejal, da je nujna individualna obravnava udeležencev pri izdaji računov, saj so pri akciji vračanja sodelovali z različnimi zasebnimi ponudniki. "Tisti, ki so leteli s komercialnimi letalskimi družbami, morajo svoje vozovnice tudi plačati," je dodal.

Kdor je torej letel s čarterskim letalom zunanjega ministrstva, bo kmalu prejel sporočilo. Višino plačila bodo določili glede na razdaljo, primerljivo pa bo s komercialnimi cenami in stroški podobnih akcij vračanja drugih držav članic EU, so še pojasnili pri nemškem zunanjem ministrstvu. Ali bodo s tem tudi realno kriti vsi stroški države, ki so nastali z vračanjem državljanov, pa za ministrstvo zaenkrat ni pomembno.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 9
  • kapibara1 22:05 18.junij 2020.

    Upam da tudi pri nas... !!! - Pa de se leftardsko leftardski leftardi tu vpršajao- tožijo: Ja redna linija je bila pa 10 % računa...

  • Žurnalček 10:56 16.junij 2020.

    Hec bo ko bodo naši zboleli na HR , kjer bodo morali v nastanitvi ostati 14 dni v samoizolaciji. Kaj a mislite , da vas bo privatnik gledal zastonj , medtem ko ste mu razterali vse goste in unićili sezono ...prikaži več še v nadaljevanju ? Sam da ne boste potem jokal in se delal neumne , da to niste vedeli ! Pol od vas itak ne naredi eu zdravstvene , pa boste še samoplačniki ! Dopust izven SLO bo vsaj par njih spravil finančno na kant !

  • Žurnalček 10:50 16.junij 2020.

    Kdo je lahko tak cepec , da misli , da ga bo država vozila nazaj brezplačno !! Če si plačal v eno smer , zakaj bi bilo čudno , da ne plačaš tudi za povratek !