Raketa na Poljsko naj ne bi priletela iz Rusije

Foto: Prtscr Twitter
Foto: Prtscr Twitter
Raketo, ki ej polskem ozemlju ubila dve osebi, naj bi izstrelila Ukrajina
Oglej si celoten članek

Ameriški predsednik Joe Biden je dejal, da je malo verjetno, da je bila raketa, ki je na vzhodu Poljske ubila dve osebi, izstreljena iz Rusije. Šlo naj bi za raketo ukrajinske obrambe. "Zagotovil bom, da ugotovimo, kaj natanko se je zgodilo," je dejal Biden. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sicer hitro obtožil Rusijo in napad označil za udarec v obraz skupini G20.

Biden: Najprej preiskava

Foto: Profimedia Joe Biden "Z drugimi voditelji smo se soglasno odločili, da najprej opravimo preiskavo, da bi natančno razumeli, kaj se je zgodilo, nato pa se bomo skupaj odločili, kako se bomo odzvali," je povedal Biden, ki se je z voditelji držav G7 in nekaterih držav zveze Nato na Baliju, sestal na posebnem sestanku. 

Raketa ukrajinske protiraketne obrambe

Glede na nekatere navedbe naj bi dejansko šlo za raketo ukrajinske protiraketne obrambe. To je po informacijah nemške tiskovne agencije dpa Biden sam dejal na srečanj z voditelji Nata in skupine G7. V tej smeri naj bi šle tudi prve ugotovitve preiskave.

Po Bidnovih besedah je povsem nepredstavljivo, da Rusija v času, ko ves svet poziva k umirjanju položaja, nadaljuje zaostrovanje. S tem je mislil na več kot 100 raket, ki jih je Rusija v torek izstrelila na Ukrajino in pri tem povzročila izpad elektrike za več kot sedem milijonov ljudi.

Sestanka so se poleg Bidna udeležili še predsednik Evropskega sveta Charles Michel, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, japonski premier Fumio Kishida, britanski premier Rishi Sunak, kanadski premier Justin Trudeau, francoski predsednik Emmanuel Macron, španski premier Pedro Sanchez, premier Nizozemske Mark Rutte in italijanska premierka Giorgia Meloni.

Eksplozija na Poljskem je vzbudila skrbi, da bo zavezništvo vpleteno v skoraj devetmesečno vojno Rusije proti Ukrajini.

Sestanek Nata

Zaradi incidenta se bo danes na ravni veleposlanikov sestal Svet zveze Nato v Bruslju. Za sestanek je prosila Poljska v skladu s 4. členom Severnoatlantske pogodbe, ki določa, da lahko vsaka članica zaprosi za posvetovanja, ko čuti, da je ogrožena njena varnost.

Rusko obrambno ministrstvo zanika napade v bližini ukrajinsko-poljske meje. "Ruševine v objavah poljskih množičnih medijev iz Przewodowa nimajo nobene zveze z rusko ognjeno močjo," so sporočili z ruskega ministrstva.

Bela hiša in zavezniki odzvali previdno, napetosti pa je skušal umiriti tudi poljski predsednik Andrzej Duda, ki je dejal, da ni nedvoumnih dokazov o tem, od kod je raketa priletela, in da je po njegovem mnenju šlo za osamljen incident. "Nič ne kaže na to, da bi jih bilo še več," je dejal Duda.

Zunanje ministrstvo Poljske je pred tem poklicalo ruskega veleposlanika v Varšavi, da poda takojšnja podrobna pojasnila glede napada.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 34

  • 12:37 17. November 2022.

    Zelenskega, nakladača, pa sedaj ne bodo mogli ustaviti, ko so mu do sedaj dajali krila!

  • 18:34 16. November 2022.

    Najbolj trpijo zgleda tvoje smeti v zgornjem podstrešju !

  • 18:18 16. November 2022.

    Zahtevam povračilno akcijo proti UA PZO in to z uničenjem PA radarjev , ki so krivi , da streljajo rakete …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.