Raketa s teleskopom poletela

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Japonska v vesolje izstrelila teleskop za opazovanje planetov.
Oglej si celoten članek

Japonska je izstrelila raketo, ki bo v vesolje ponesla prvi teleskop na svetu za oddaljeno opazovanje planetov našega Sončnega sistema. SPRINT-A bo planete, kot so Venera, Mars in Jupiter, opazoval iz svoje orbite okoli Zemlje.

 

 

Raketo Epsilon, ki nosi teleskop SPRINT-A, so izstrelili iz vesoljskega centra Učinoura v Kagošimi na jugozahodu Japonske ob 7. uri po srednjeevropskem času. Teleskop se bo od rakete ločil na višini tisoč kilometrov. Izstrelitev so koordinirali s pomočjo zgolj dveh prenosnih računalnikov iz poveljniškega centra.

Izstrelitev je bila prvotno načrtovana za 27. avgust, a so jo nekaj sekund pred začetkom zaradi napake na računalniku, ki je napačno določil položaj nosilne rakete, prekinili.

Japonska upa, da bo z izstrelitvijo nove rakete na trdo gorivo, ki je za polovico manjša od obstoječe rakete H2A, postala konkurenčna v vesoljski industriji.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.