Svet
14 ogledov

Raketa s teleskopom poletela

Japonska raketa Reuters
Japonska v vesolje izstrelila teleskop za opazovanje planetov.

Japonska je izstrelila raketo, ki bo v vesolje ponesla prvi teleskop na svetu za oddaljeno opazovanje planetov našega Sončnega sistema. SPRINT-A bo planete, kot so Venera, Mars in Jupiter, opazoval iz svoje orbite okoli Zemlje.

 

 

Raketo Epsilon, ki nosi teleskop SPRINT-A, so izstrelili iz vesoljskega centra Učinoura v Kagošimi na jugozahodu Japonske ob 7. uri po srednjeevropskem času. Teleskop se bo od rakete ločil na višini tisoč kilometrov. Izstrelitev so koordinirali s pomočjo zgolj dveh prenosnih računalnikov iz poveljniškega centra.

Izstrelitev je bila prvotno načrtovana za 27. avgust, a so jo nekaj sekund pred začetkom zaradi napake na računalniku, ki je napačno določil položaj nosilne rakete, prekinili.

Japonska upa, da bo z izstrelitvijo nove rakete na trdo gorivo, ki je za polovico manjša od obstoječe rakete H2A, postala konkurenčna v vesoljski industriji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.