Razglašena nacionalna katastrofa

Foto: Žurnal24 Ljudje rešujejo, kar se rešiti da. (Foto: EPA)
Francoska vlada je razglasila stanje nacionalne katastrofe, potem ko je državo razdejala nevihta Xynthia. EU je že obljubila pomoč.
Oglej si celoten članek

"Gre za nacionalno katastrofo," je svoje občutke po ogledu razdejanja povzel francoski premier Francois Fillon.

Foto: Žurnal24

 

Ljudje, ki so čez noč postali brezdomci, ljudje, ki so se pred poplavami zatekli na strehe, kjer čakajo na helikoptersko pomoč, več kot milijon gospodinjstev pozimi brez elektrike in tako bo še nekaj dni, porušeno drevje, deli stavb, ki letijo po zraku – takšna je podoba Francije. V petih od 95 departmajev velja najvišja stopnja alarma za nevarnost, za vso državo pa je razglašena nacionalna katastrofa.

Foto: Žurnal24

Nevihta Xynthia je pridrvela s hitrostjo 140 kilometrov na uro in s seboj prinesla ogromno vode. Pustošila je tudi po Španiji in Portugalskem, a najhuje po Franciji.  V treh prizadetih državah je umrlo vsaj 55 ljudi, poročajo svetovni mediji, več deset jih je ranjenih, prav tako jih več deset pogrešajo.

Vlade bodo sprostile denarne rezerve za obnovo opustošenih. "Naša prioriteta je, da poskrbimo za varnost ljudi, ki so izgubili domove, in tistih, ki jih še vedno ogrožajo naraščajoče vode," pravi premier Fillon.

EU na pomoč
Pomoč je obljubil tudi predsednik evropske komisije Jose Manuel Barroso. V Bruslju tako še danes pričakujejo francoskega državnega sekretarja Pierra Lelloucha, ki se bo z evropskimi predstavniki pogovarjal o pomoči Franciji, poroča STA.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.