Svet
8 ogledov

Razglašena nacionalna katastrofa

Ljudje rešujejo, kar se rešiti da. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Francoska vlada je razglasila stanje nacionalne katastrofe, potem ko je državo razdejala nevihta Xynthia. EU je že obljubila pomoč.

"Gre za nacionalno katastrofo," je svoje občutke po ogledu razdejanja povzel francoski premier Francois Fillon.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Ljudje, ki so čez noč postali brezdomci, ljudje, ki so se pred poplavami zatekli na strehe, kjer čakajo na helikoptersko pomoč, več kot milijon gospodinjstev pozimi brez elektrike in tako bo še nekaj dni, porušeno drevje, deli stavb, ki letijo po zraku – takšna je podoba Francije. V petih od 95 departmajev velja najvišja stopnja alarma za nevarnost, za vso državo pa je razglašena nacionalna katastrofa.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Nevihta Xynthia je pridrvela s hitrostjo 140 kilometrov na uro in s seboj prinesla ogromno vode. Pustošila je tudi po Španiji in Portugalskem, a najhuje po Franciji.  V treh prizadetih državah je umrlo vsaj 55 ljudi, poročajo svetovni mediji, več deset jih je ranjenih, prav tako jih več deset pogrešajo.

Vlade bodo sprostile denarne rezerve za obnovo opustošenih. "Naša prioriteta je, da poskrbimo za varnost ljudi, ki so izgubili domove, in tistih, ki jih še vedno ogrožajo naraščajoče vode," pravi premier Fillon.

EU na pomoč
Pomoč je obljubil tudi predsednik evropske komisije Jose Manuel Barroso. V Bruslju tako še danes pričakujejo francoskega državnega sekretarja Pierra Lelloucha, ki se bo z evropskimi predstavniki pogovarjal o pomoči Franciji, poroča STA.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.