Posnetki razkrili, kdo je kriv za masaker v Buči!

Foto: Epa
Foto: Epa
Na podlagi analize posnetkov je ruski neodvisni portal prišel do zgovornih zaključkov.
Oglej si celoten članek

Za množičen poboj civilistov v kijevskem predmestju Buča so odgovorni pripadniki ruskih sil, je na podlagi pregleda posnetkov in njihove avtentičnosti zapisal ruski neodvisni portal Meduza.

Slednji se je dokopal do posnetkov iz zraka, ki so nastali med 23. in 30. marcem. V tem obdobju so bili v Buči ruski vojaki. Po pregledu posnetkov in primerjavi s fotografijami, nastalimi po prihodu ukrajinskih sil, so določili točne lokacije v mestu.

"Na zračnih posnetkih lahko vidite trupla ubitih v ulici Jablonska in še v nekaterih sosednjih ulicah. Geolocirali smo lokacije trupel in popolnoma se ujemajo z lokacijami, na katerih so jih 1. in 2. aprila, po umiku Rusov, posneli ukrajinski policisti in novinarji," je zapisala Meduza.

Ruski novinarji so navedli, da se na posnetkih iz zraka jasno vidi ruska vojaška oprema, od 23. marca pa vse do 28. marca. Po tem datumu je ni več moč opaziti.

"Pomembno je poudariti, da so vsa iz zraka posneta trupla ne samo na istem mestu kot na ukrajinskih posnetkih, ampak so tudi v enakih položajih," so dodali pri Meduzi.

Preverili so meta podatke zračnega posnetka, da bi določili čas nastanka, in prišli do zaključkov, da so res nastali v zadnjem tednu marca. Ker je mogoče ponarediti tudi meta podatke, so naredili še vzporedno analizo s pomočjo astronomskih izračunov in opazovanja senc. Tudi ta je potrdila naveden čas nastanka.

Foto: Epa

Po podatkih britanskih obveščevalnih služb je umik ruskih vojakov s severa Ukrajine zaključen. Vsaj del ruskih sil bo zdaj verjetno premeščen v Donbas na vzhodu, od koder v strahu pred novo ofenzivo bežijo ljudje.

Po mnenju britanskih strokovnjakov bo morala Moskva enote, ki jih je umaknila s severa Ukrajine, sprva okrepiti, preden jih bo lahko v večjem obsegu napotila na vzhod države. Tovrstna okrepitev bo verjetno trajala vsaj teden dni.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 44

  • 09:56 9. April 2022.

    Ruska vojska se je izkazala kot navadno krdelo morilcev in posiljevalcev enako kot je bila Srbska vojska nam na Balkanu.

  • 09:22 9. April 2022.

    Dokler bo v Ukrajino prihajalo orožje, toliko časa bodo umirali civilisti in vojaki (skupna značilnost jim je to, da so …

  • 19:45 8. April 2022.

    Vsaka vojna je umazana in ko bo konec te vojne se bo pokazala še druga plat resniuce , ki je …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.