Svet
102410 ogledov

Posnetki razkrili, kdo je kriv za masaker v Buči!

Buča Epa
Na podlagi analize posnetkov je ruski neodvisni portal prišel do zgovornih zaključkov.

Za množičen poboj civilistov v kijevskem predmestju Buča so odgovorni pripadniki ruskih sil, je na podlagi pregleda posnetkov in njihove avtentičnosti zapisal ruski neodvisni portal Meduza.

Slednji se je dokopal do posnetkov iz zraka, ki so nastali med 23. in 30. marcem. V tem obdobju so bili v Buči ruski vojaki. Po pregledu posnetkov in primerjavi s fotografijami, nastalimi po prihodu ukrajinskih sil, so določili točne lokacije v mestu.

"Na zračnih posnetkih lahko vidite trupla ubitih v ulici Jablonska in še v nekaterih sosednjih ulicah. Geolocirali smo lokacije trupel in popolnoma se ujemajo z lokacijami, na katerih so jih 1. in 2. aprila, po umiku Rusov, posneli ukrajinski policisti in novinarji," je zapisala Meduza.

Ruski novinarji so navedli, da se na posnetkih iz zraka jasno vidi ruska vojaška oprema, od 23. marca pa vse do 28. marca. Po tem datumu je ni več moč opaziti.

"Pomembno je poudariti, da so vsa iz zraka posneta trupla ne samo na istem mestu kot na ukrajinskih posnetkih, ampak so tudi v enakih položajih," so dodali pri Meduzi.

Preverili so meta podatke zračnega posnetka, da bi določili čas nastanka, in prišli do zaključkov, da so res nastali v zadnjem tednu marca. Ker je mogoče ponarediti tudi meta podatke, so naredili še vzporedno analizo s pomočjo astronomskih izračunov in opazovanja senc. Tudi ta je potrdila naveden čas nastanka.

Buča | Avtor: Epa Epa

Po podatkih britanskih obveščevalnih služb je umik ruskih vojakov s severa Ukrajine zaključen. Vsaj del ruskih sil bo zdaj verjetno premeščen v Donbas na vzhodu, od koder v strahu pred novo ofenzivo bežijo ljudje.

Po mnenju britanskih strokovnjakov bo morala Moskva enote, ki jih je umaknila s severa Ukrajine, sprva okrepiti, preden jih bo lahko v večjem obsegu napotila na vzhod države. Tovrstna okrepitev bo verjetno trajala vsaj teden dni.

Komentarjev 44
  • Janez11 09:56 09.april 2022.

    Ruska vojska se je izkazala kot navadno krdelo morilcev in posiljevalcev enako kot je bila Srbska vojska nam na Balkanu.

  • AD21 09:22 09.april 2022.

    Dokler bo v Ukrajino prihajalo orožje, toliko časa bodo umirali civilisti in vojaki (skupna značilnost jim je to, da so vsi LJUDJE). Nihče noče MIRU. želi se le DOBIČEK.

  • Avatar mahatma2
    mahatma2 19:45 08.april 2022.

    Vsaka vojna je umazana in ko bo konec te vojne se bo pokazala še druga plat resniuce , ki je sedaj več ali manj prepovedana . Na kraj pamet mi ne pade da bi zagovarjal Ruse in Putina , pa ...prikaži več tudi Zelenskga in Ukrajine ne bom. Lahko samo sočustvujem z nedolžnimi žrtvami , za katere so odgovorni politiki . Vedno je tako , da nekdo začne in vedno je tudi vzrok za to vojno in ni nujno , da je vzrok samo iz strani napadalca. Običajno je , ni pa nujno.

Sorodne novice