Svet
4376 ogledov

Nov velik udarec za Rusijo

Ruska zastava Profimedia
Rusija ni več aktivna članica Sveta za človekove pravice ZN

Generalna skupščina Združenih narodov je s 93 glasovi za, 24 proti in 58 vzdržanimi glasovi potrdila resolucijo, ki prekinja članstvo Rusije v Svetu ZN za človekove pravice zaradi pokolov civilistov v Ukrajini, ki jo je napadla 24. februarja. Za potrditev resolucije je bila potrebna dvotretjinska večina prisotnih držav članic ZN, ki so glasovale.

Gre za nov odmeven poraz Rusije v mednarodni skupnosti po resoluciji Generalne skupščine ZN, ki je obsodila rusko invazijo in zahtevala takojšen umik iz Ukrajine. 

Rusi zagrozili s povračilnimi ukrepi

Ruska misija pri ZN je že v sredo zvečer vsem predstavništvom v New Yorku poslala pisno opozorilo, ki je bilo prilagojeno posameznim državam oziroma skupinam držav.

Nekatere so dobile samo opozorilo, da bo glasovanje za resolucijo ali le vzdržani glas oziroma izostanek z glasovanja služil interesom ZDA in to bo Rusija ustrezno obravnavala. Druge države pa so dobile neposredno svarilo, da jih čakajo povračilni ukrepi.

Grožnje niso zalegle in Rusija pa se je zavedala poraza, kar je bilo razbrati iz tega da Rusije v Generalni skupščini ni zastopal veleposlanik Vasilij Nebenzija ampak njegov namestnik.

Za resolucijo glasovali celo Srbi, proti Kitajci in Kubanci

Za resolucijo so glasovale vse članice EU, kakor tudi države, ki se ji želijo pridružiti. Za resolucijo je glasovala celo ruska zaveznica Srbija, proti pa države kot so Kitajska, Belorusija, Sirija in Kuba. Vzdržale pa so se večinoma afriške države, med njimi Egipt ter med Singapur, Venezuela, Brazilija in Mehika.

Potrditev resolucije pomeni, da Rusija tehnično ostaja članica Sveta za človekove pravice ZN, ki zaseda v Ženevi, vendar nima nobenih pravic, ki izhajajo iz članstva. Tak izid glasovanja pred podobami pokola civilistov v Buči pri Kijevu verjetno ne bi bil mogoč.

Vladimir Putin Svet Svet To je doletelo Putinovi hčerki YouTube ekran Obtožbe Svet Rusi napovedali "vojno" YouTubu!

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 25
  • jozicamurn 02:12 08.april 2022.

    Nima nikakršnega pomena za Rusijo, to je samo suspenz, ko bodo dokazali, da je zelenski kriv za Bučo in ostalo hollywood nameščeno propagando (kjer so mogoče ubili prav Ruse), bodo ta suspenz umaknili. To je le začasno, dokler se ne ...prikaži več ugotovijo okoliščine. V tem primeru bi bilo bolje vsem, da so glasovali z DA in da niso bili vzdržani.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 20:14 07.april 2022.

    In zakaj naj bi ta urek Putina ganil? Še kaj drugega ga ne.

  • ico8 19:56 07.april 2022.

    Se nekaj boli Putko tako zelo, da ne ve kaj bi naredil. Sedi na ogromno zlata, ki se sploh ne more prodajati(swift), oz bi ga lahko na Bliznji vzhod po polovicni ceni(hehe), pa se to ne gre, ker ga imajo ...prikaži več sejki sami prevec. Putkica tenko gaga z eno(1) milijardo Evrov vojnih stroskov- NA DAN !!!