Svet
3093 ogledov

"Potencial za konflikt mednarodnih razsežnosti se stopnjuje, ne zmanjšuje"

Ukrajina vojna Epa
Načelnik Združenega štaba Oboroženih sil ZDA je v torek zakonodajalcem dejal, da svet postaja vse bolj nestabilen in da se "potencial za konflikt mednarodnih razsežnosti stopnjuje, ne zmanjšuje".

Največja grožnja v njegovi karieri

Načelnik Združenega štaba Oboroženih sil ZDA Mark Milley in obrambni minister Lloyd Austin sta nastopila pred odborom za oborožene sile pred kongresom v svojem prvem pričanju po invaziji Rusije na Ukrajino, poroča ameriški CNN. Vodja Pentagona sta dejala, da grožnje tako Rusije kot Kitajske ostajajo pomembne, medtem ko sta zagovarjala pristop ZDA k vojni in pretok orožja, ki ga ZDA pošiljajo Ukrajini. Milley je dejal, da je ruska invazija na Ukrajino "največja grožnja miru in varnosti Evrope in morda sveta" v njegovih 42 letih služenja v ameriški vojski, vendar je dodal, da je "razveseljivo" videti, kako se svet dviguje okoli Ukrajine.

Spodkopavanje miru po svetu s strani Kitajske in Rusije

"Ruska invazija na Ukrajino grozi, da bo spodkopala ne le evropski mir in stabilnost, ampak svetovni mir in stabilnost, za katero so se moji starši in cela generacija Američanov tako močno borili, da bi jo branili," je dejal Milley. "Zdaj se soočamo z dvema svetovnima silama: Kitajsko in Rusijo, vsaka s pomembnimi vojaškimi zmogljivostmi, ki nameravata temeljito spremeniti sedanji svetovni red, ki temelji na pravilih," je dodal Milley. "Vstopamo v svet, ki postaja vse bolj nestabilen in potencial potencial za konflikt mednarodnih razsežnosti se stopnjuje, ne zmanjšuje."

Zanimalo jih je, kako lahko storijo še več za Ukrajino

Zakonodajalci obeh strani so se na zaslišanju osredotočili na orožje, ki je bilo dobavljeno Ukrajini, in spraševali, ali je mogoče storiti več, saj Ukrajina še naprej zahteva dodatne zmogljivosti.

"Eno največjih vprašanj, ki jih bomo imeli v tem odboru, je: 'Kako lahko naredimo več?'," je na vrhu zaslišanja dejal predsednik predstavniškega doma oboroženih sil Adam Smith, demokrat iz zvezne države Washington. "Kako se lahko prepričamo, da naredimo vse, kar je v naši moči, da jim pomagamo?"

Republikanec Mike Rogers iz Alabame je dejal, da bo podprl ZDA pri vzpostavitvi stalnih oporišč v vzhodnih državah Nata, kot sta Poljska in baltske države, da bi zadržali Rusijo. 

Želijo, da bi jim Evropejci zgradili baze

"Verjamem, da je veliko naših evropskih zaveznikov, zlasti tistih, kot so na Baltiku, na Poljskem ali v Romuniji ali drugod, zelo, zelo pripravljenih vzpostaviti stalne baze," je prepričan Milley. "Zgradili jih bodo, plačali zanje itd., da bomo lahko krožili po različnih lokacijah. Tako dobite učinek stalne prisotnosti sil, toda dejanski posamezni vojaki tam niso stalno nameščen 2-3 leta." To pomeni tudi, da se njihovim družinam ne bi bilo treba seliti v Evropo, kar bi posledično pomenilo prilagoditve v šolah, reševanje stanovanjskih problemov ...

Austin je dejal, da Nato še vedno razpravlja, kako naj okrepi svojo stalno prisotnost v Vzhodni Evropi. "Če Nato meni, da je primerno okrepiti našo prisotnost, potem bomo to podprli," je dejal Austin.

Milley: Putina ne bi mogli odvrniti od njegovega cilja

Več republikancev je Milleyja in Austina vprašalo, ali ZDA niso uspele v svojih prizadevanjih, da bi odvrnile ruskega predsednika Vladimirja Putina od napada na Ukrajino. Milley je odgovoril, da ne misli, da bi Putina lahko odvrnili, razen če bi bile ameriške sile že v Ukrajini – scenarij, ki bi ga sam odsvetoval, če bi bil predlagan.

"Odkrito povedano, brez prisotnosti ameriških vojaških sil v sami Ukrajini, nisem prepričan, da bi se ga dalo odvrniti od napada. To je bil njegov dolgoročni cilj, ki sega leta nazaj," je dejal Milley. "Če bi ukrepali prej, bi to tvegalo oborožen spopad z Rusijo, česar zagotovo ne bi svetoval. "

Milley je opozoril, da imajo sankcije "zelo slabe rezultate pri odvračanju agresije", vendar je dejal, da jim je uspelo Rusiji naložiti znatne stroške za njeno agresijo. "Te sankcije v kombinaciji z nadzorom izvoza lomijo hrbet ruskemu gospodarstvu," je dejal.

Podprl obvezno cepljenje vojakov

Milley je ponovno zagovarjal politiko ameriške vojske, ki od vojakov zahteva cepljenje proti covidu-19. Republikance namreč skrbi, da se je število nabornikov zmanjšalo, medtem ko bi necepljene vojake odpustili.

Milley je opozoril, da morajo pripadniki vojske prejeti številna cepljenja, na primer cepivo proti antraksu. Prepričan je, da je cepivo proti covidu-19 prispevalo k pripravljenosti sil.

Očitki o popolnoma zgrešeni strategiji

Austin se je nato sprl z republikancem Mattom Gaetzom, ko je ta obtožil Pentagon, da je preveč osredotočen na t. i. "woke" kulturo (t. j. boj proti rasizmu, seksizmu, kolonializmu) in ne na obrambo. Austin ga je obtožil, da sramoti svojo državo, ker dvomi v zmogljivost ameriške vojske. Padale so ostre besede, slišati je bilo povzdignjene glasove.

Gaetz je dejal, da se je Pentagon "zmotil", ko je napovedal, da bo Rusija v nekaj dneh zavzela Ukrajino in da talibani lani ne bodo prevzeli nadzora nad Afganistanom. "Popolnoma ste preslišali ta opozorila in morda bi bilo bolje, če bi malo več delali na strategiji in manj na uvajanju "woke" kulture," je poudaril.

"Ali ste morda pomislili, da Rusija ni napadla Ukrajine zaradi tega, kar smo storili mi ali naši zavezniki?" je vprašal Austin. "Ste sploh kdaj razmišljali o tem?"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 15:51 06.april 2022.

    Če se ZDA ne bi mešale povsod, kjer vidijo zase neko korist, bi mora svet bil mirnejši. Mene najbolj skrbi kar se Putina in njrgovih groženj tiče, ravno zaradi Amerike.

  • onxxx 11:49 06.april 2022.

    Potencial za konflikt mednarodnih razsežnosti se stopnjuje predvsem zaradi donacij orožja glavnemu glumcu zelencu. Seveda pa med svojimi nadaljevankami ne pokaže posledice tega orožja.

  • a9e68efe34e5be05967171b921c868fb1defe8c4 11:41 06.april 2022.

    🎼Popačena🎤je🎶slika🖼ta🎵.... .