Svet
3712 ogledov

Ukrajina: ''Uboji v Buči so le vrh ledene gore''

Buča, Ukrajina Profimedia
Uradne številke govorijo o 410 žrtvah, a Ukrajina ocenjuje, da so razmere ne le v Buči, temveč tudi drugod, morda še slabše.

''Uboji stotin civilistov so vrh ledene gore", pravi Ukrajina, ki trdi, da so množični uboji civilistov v Buči zgolj ena izmed grozodejstev. Še hujša naj bi se dogajala v Borodjanki, 20 kilometrov zahodneje, in drugih okoliških krajih.

Po grozljivih odkritjih v predmestju Kijeva po umiku ruskih sil na dan prihajajo informacije o množičnih grobiščih in fotografije, na katerih na ulicah ležijo trupla civilistov, mnogi z zvezanimi rokami za hrbtom, strelnimi ranami in vidnimi znaki mučenja. V prejšnjih dneh so odkrili 57 trupel v tleh cerkve v središču mesta. Satelitski posnetki kažejo, da je bila jama izkopana pred 31. marcem, ko so ruske sile še imele nadzor nad krajem.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da je bilo po njihovih informacijah ubitih in mučenih več tisoč ljudi in da verjamejo, da je žrtev še več. Prav tako vedo za posilstva žensk in poboje otrok. Včeraj zvečer po obisku Buče je Zelenski preko videoklica nagovoril romunski parlament, ocenjujoč, da bi Rusija, če se Ukrajina ne bi branila, izvedla grozodejstva, kot je bila Buča, "po vsej Ukrajini".

Medtem je ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba dejal, da so dokazi o pobojih civilistov le "vrh ledene gore", saj ukrajinske sile še niso dosegle vseh območij, ki so jih zapustile ruske čete. Hkrati je pozval k uvedbi strožjih sankcij proti Moskvi. Tem pozivom se je včeraj pridružil tudi Zelenski, ki meni, da je Rusiji potrebno odvzeti vse možne vire financiranja vojne, predvsem gospodarske. Ocenil je, da bo o usodi regije odločil izid vojne v Ukrajini.

Buča, Ukrajina vojna Svet Grozljivi prizori: Ubitih in mučenih več tisoč ljudi

Buča. | Avtor: epa epa
Ne zgolj v Buči, razmere drugod bi bile lahko še slabše

Ukrajinska generalna tožilka Irina Venediktova je za ukrajinsko televizijo povedala, da "podobna humanitarna situacija" kot v Buči obstaja tudi v drugih delih države, od koder so se ruske sile pred kratkim umaknile, na primer na območjih okoli severnih mest Sumi in Černigov, poroča Daily Mail.

Venediktova je dejala, da bi lahko bile razmere v Borodjanki, ki je bil še do nedavnega pod ruskim nadzorom, morda še slabše. V izjavi ni navedla podrobnejših informacij o tamkajšnjih dogodkih, je pa dejala, da je kraj soočen z "najslabšo situacijo glede žrtev".

Odkrito je bilo tudi množično grobišče v Motižinu v bližini Buče, kjer so našli posmrtne ostanke najmanj 20 civilistov, vključno z županjo in njeno družino, je sporočil nekdanji veleposlanik Ukrajine v Avstriji Oleksander Šerba. Nekatera trupla so imela vidne znake mučenja. Po besedah župana bližnjega mesta Kopliv so županjo našli z zlomljenimi prsti in rokami po več kot enem tednu njenega izginotja, medtem ko je prebivalec Motižina povedal, da so ruski vojaki ubili vse ukrajinske uradnike, ki so zavrnili sodelovanje.

Rusija odgovornost za poboje sicer zanika in trdi, da so delo ukrajinskih nacionalistov, ki hočejo odgovornost podtakniti Rusiji.

Buča mrtvi civilisti Grozljiv pokol Svet Rusi vračajo: "Vemo, kdo je to naročil!"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 41
  • LukaMB 02:53 08.april 2022.

    Kdaj bodo zelenskega in ZDA akterje obsodili za vojne zločine? Sprašujem za prijatelja.

  • jozicamurn 02:51 08.april 2022.

    Še eno stvar niso dokazali in že govorijo vnaprej o vrhu ledene gore, niso pa uspeli dokazati, ker so to sami priredili in po možnosti pobili žal zajete Ruse civiliste.

  • nostradamus 16:17 05.april 2022.

    luckyss ti res ne mores iz svoje koze razumem da so ti rusi pri srcu do priprave in napada na ukrajino tudi jaz nisem imel nekih pripomb cez ruse same a bolnik putin ki poslje eno najmocnejsih armad nad sosede ...prikaži veče in nacrtno unicuje vse pred seboj ne glede na lastne zrtve v glavnem nabornikov 18-19 letnikov je zrel za sodisce rusija kot agresor pa za povracilo vojne skode in verjemi da se bo tako tudi zgodilo