Svet
48062 ogledov

Rusi vračajo: "Vemo, kdo je to naročil!"

Buča mrtvi civilisti Epa
V Ukrajini po umiku ruske vojske z območja Kijeva zdaj prihajajo na dan poročila o domnevnih ruskih pobojih ukrajinskih civilistov.

Rusko obrambno ministrstvo je danes zatrdilo, da ruske sile niso ubile civilistov v kraju Buča nedaleč od ukrajinske prestolnice. Kot je zatrdilo, v času, ko je bila Buča pod rusko zasedbo, niti en lokalni prebivalec ni bil žrtev kakršnihkoli nasilnih dejanj. Dodali so še, da je ruska vojska tamkajšnjim prebivalcem dostavila 452 ton pomoči.

Kot je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še zatrdilo ministrstvo, so imeli vsi prebivalci "možnost, da svobodno zapustijo naselje v smeri severa," saj so predmestja Kijeva južno od Buče takrat neprestano obstreljevale ukrajinske sile.

trgovina Ljubljana covid Slovenija Anketa: Tako zaskrbljeni so Slovenci glede vojne v Ukrajini

Pretresljive fotografije in video posnetke trupel, ki prekrivajo ulice Buče, so v Moskvi označili kot provokacijo in "še eno produkcijo režima v Kijevu za zahodne medije."

"Kdo je mojster provokacij? Jasno, ZDA in NATO. Zdi se mi, da dejstvo, da so te izjave o Rusiji podali takoj potem, ko so vzniknile fotografije, ne pušča nobenega dvoma o tem, kdo je to naročil," je v izjavi za rusko državno televizijo v nedeljo zvečer povedala predstavnica zunanjega ministrstva Marija Zaharova.

Ministrstvo je obenem poudarilo, da so ruske sile Bučo zapustile že v sredo, 30. marca, dan potem, ko je Moskva napovedala bistven umik svojih sil z območja Kijeva in Černigiva v Ukrajini. Omenjeni posnetki so nato v javnost prišli šele v soboto, so opozorili.

Župan Buče Anatolij Fedoruk je 31. marca potrdil odhod ruskih sil in pri tem ni niti omenil kakšnega ubitega civilista z rokami, zvezanimi na hrbtu. Tovrstne navedbe so se pojavile šele kasneje, potem ko so v kraj prispeli pripadniki ruskih varnostnih služb, so še izpostavili na ruskem ministrstvu.

V Ukrajini po umiku ruske vojske z območja Kijeva zdaj prihajajo na dan poročila o domnevnih ruskih pobojih ukrajinskih civilistov, ki jih številni že primerjajo z vojnimi zločini in terjajo preiskavo, ugiba se že tudi o novih sankcijah Zahoda.

Eden večjih pokolov naj bi se zgodil v Buči, dostop do katere je bil skoraj mesec dni povsem onemogočen, ukrajinske enote so tja prodrle šele v zadnjih dneh. Po prvih navedbah župana Buče naj bi tam v množičnem grobišču pokopali skoraj 300 ljudi, saj so bile ulice prekrite s trupli. Tudi tuji mediji so poročali o pretresljivih prizorih in truplih, ki ležijo kar na ulicah.

Ukrajinska generalna tožilka Irina Venediktova je po poročanju AFP danes sporočila, da so na območjih širše kijevske regije, s katerih so se Rusi umaknili, doslej našli 419 trupel civilistov. Od tega so jih 140 že pregledali forenziki.

Ukrajina vojna otroci Svet "Vprašal me je, zakaj nas hočejo ubiti. Kaj naj mu rečem?"
 
Komentarjev 58
  • sandi76 19:39 15.april 2022.

    Rusofili so očitno zopet na poživilih. Ker ne morejo opravičiti ruske agresije na Ukrajino, najdejo "resnico" na fejst bukovih straneh, kot običajno !

  • milan41 01:16 09.april 2022.

    Jaz sem videl film , kako Ukrajinci z zajlami vlečejo te iste mrliče v Buči - že dodobra usmrajene- na pozicije zadane scenografije za snemanje filma za "svetovno javnost" .

  • jozicamurn 13:52 05.april 2022.

    Zahod je žal imperij laži.