Šport > Nogomet
2723 ogledov

Trener, ki noče zapustiti Kijeva: "Pospravim lahko dva ali tri Ruse"

Oleksandr Petrakov Epa
Selektor ukrajinske reprezentance tudi več kot mesec dni po začetku ruske agresije ne želi zapustiti Kijeva.

Ukrajinski nogometni stratek Oleksandr Petrakov bi lahko kmalu po začetku ruskega vojaškega napada z družino prebegnil v varnejši del države, a je ostal v Kijevu, kjer želi pomagati ukrajinskim silam v boju proti agresorji. 

"Družina mi je naročila, naj odidem na zahod, vendar tega nisem želel storiti. Jaz sem Kijevčan. Ne morem kar oditi. Mislim, da to ne bi bilo prav. Ljudje se morajo braniti, ne pa bežati. Če bodo Rusi prišli v Kijev, bom poprijel za orožje in branil svoje mesto. Star sem 64 let, vendar vseeno mislim, da je to nekaj povsem normalnega. Verjamem, da bi lahko pospravil dva ali tri sovražnike," je za The Guardian povedal Petrakov.

Oleksandr Petrakov | Avtor: Profimedia Profimedia

O možnosti vključitve v ukrajinsko teritorialno obrambo se je pogovarjal celo s članom parlamenta, ki mu je zaradi njegove starosti in pomanjkanja vojaških izkušenj odsvetoval udejstvovanje na fronti in mu predlagal druge alternative za pomoč domovini.

"Povedail so mi, da bom moral podpisati pogodbo in ubogati ukaze. 'Ker te poznam, vem, da bi bilo to zate zelo težko. Nisi pravi človek za to,' so mi dejali. Res je tudi, da imam 64 let," je dodal ukrajinski selektor, ki je na tem mestu nasledil Andrija Ševčenka.

"Rusi niso naši bratje, ampak navadna horda"

Ukrajinska reprezentanca bi morala 24. marca odigrati polfinalno tekmo "play-offa" za nastop na svetovnem prvenstvu v Katarju. Ker so nogometne aktivnosti v državi od začetka vojne prekinjene, je Fifa tekmo prestavila na kasnejši termin, Ukrajinci pa vsaj za zdaj ne najdejo načina za nemoteno izvedbo priprav.

"Obstreljevanje poteka tudi na zahodu. Če bi javno povedali, da smo začeli z reprezentančnimi pripravami, bi lahko streljali na nas. Ti ljudje so brez morale ali principov. Ne moremo tvegati naših igralcev. Rusi niso naši bratje, ampak navadna horda," je povedal Petrakov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.