Svet
44764 ogledov

Ukrajina: Velik preobrat v vojni

Vladimir Putin Profimedia
Rusi so spremenili taktiko.

Ukrajinske sile so osvobodile celotno kijevsko regijo, je v soboto zvečer sporočila namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar. Predsednik Volodimir Zelenski pa je ponoči posvaril, da je cilj Rusije zdaj zavzeti vzhodne in južne regije Ukrajine. Medtem prihajajo na dan razsežnosti ruskih grozodejstev, med drugim v Buči.

Mariupolj, Ukrajina Video Svet Vojna skozi oči otroka iz Mariupola

"Celotna regija Kijev je osvobojena izpod ruskih zavojevalcev," je v soboto zvečer zatrdila Maljarjeva. Britanski BBC ob tem poudarja, da so veliki uspehi ukrajinskih sil na širšem območju prestolnice v zadnjih dneh in tednih neizpodbitni ter da se ruske sile s tega območja očitno umikajo, a da trditev o osvoboditvi regije v celoti zaenkrat ni mogoče neodvisno potrditi.

Kijev | Avtor: Profimedia Kijev Profimedia

Med ključnimi osvobojenimi kraji so Irpin severozahodno od prestolnice, kjer naj bi bilo od ruskega zavzetja konec februarja ubitih najmanj 200 civilistov, strateško ključno letališče Hostomel, prav tako blizu Kijeva, za katerega so potekali siloviti spopadi - med drugim je bilo tam uničeno največje letalo na svetu An-225, znano kot mrija ali sanje -, in pa kraj Buča.

Volodimir Zelenski Svet Zelenski: "To je zadnje opozorilo"

Dostop do slednjega je bil skoraj mesec dni povsem onemogočen, ukrajinske enote so tja prodrle šele v zadnjem dnevu, dveh. Po navedbah župana Buče naj bi tam v množičnem grobišču pokopali skoraj 300 ljudi, saj so bile ulice prekrite s trupli. Francoska tiskovna agencija AFP je v soboto poročala o najmanj 20 odkritih truplih na eni sami ulici. Novinar BBC iz mesta poroča o grozljivih prizorih.

Vojna v Ukrajini | Avtor: Profimedia Profimedia

Rusi želijo zdaj podrediti jug Ukrajine

Predsednik Zelenski je medtem v novem video nagovoru ponoči posvaril, da želi Rusija zdaj zavzeti ne le Donbas na vzhodu Ukrajine, ampak tudi jug države. "In kaj je naš cilj? Zaščiti sebe, našo svobodo, našo deželo in naše ljudi," je dodal.

Drzna poteza Šport Moskovčani izzvali Putinov bes

Ukrajinske sile je obenem posebej pohvalil za njihovo obrambo obleganega Mariupolja, ki ga je rusko bombardiranje v minulih tednih v veliki meri zravnalo s tlemi. Kot je ocenil, je silovit ukrajinski odpor v tem in drugih strateško pomembnih ukrajinskih mestih vodstvu v Kijevu dal "dragocen čas" in pomagal oslabiti ruske vojaške zmogljivosti.

Volodimir Zelenski | Avtor: Profimedia Profimedia

Bombe na Odeso

Britansko obrambno ministrstvo je sicer zjutraj po poročanju BBC sporočilo, da je Rusija v minulem tednu občutno okrepila zračne napade na jugovzhodu države, a dodalo, da se Ukrajina tudi v zraku Rusom močno upira in jim s tem otežuje, da bi zavzeli območje na kopnem.

Tuji mediji danes zjutraj med drugim poročajo o močnih eksplozijah v strateško ključnem pristaniškem mestu Odesa ob Črnem morju.

papež Frančišek Svet Papež prvič pokazal s prstom na Putina

Kljub informacijam s terena pa je glavni ukrajinski pogajalec David Arahamija v soboto ocenil, da so zadnji, petkovi pogovori z rusko delegacijo prinesli občuten napredek, spričo katerega bi se lahko po njegovem zdaj že osebno sestala Zelenski in ruski predsednik Vladimir Putin.

Dimitrij Peskov Vladimir Putin | Avtor: Epa Epa

Med drugim je razkril, da je Rusija pristala na zahteve Ukrajine glede vseh vprašanj z izjemo polotoka Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014.

Ruska stran tega zaenkrat ni komentirala, je pa njen glavni pogajalec Vladimir Medinski po petkovih pogajanjih preko video povezave poudaril, da se njihova stališča glede Krima in Donbasa niso spremenila. Rusija zahteva, da Ukrajina prizna Krim kot ruski in da prizna neodvisnost Donbasa.

Komentarjev 58
  • QSprm 14:53 03.april 2022.

    Mediji ste najvecji virus. Kaksno osvoboditev neki propagirate, ko so se pa rusi enostavno umaknili. Epska zmaga. Nedvomno bo sla v anale velikih zmag. Groteskne rezimske porocevalske agenicije ste predvsem samo se sramota za novinarski poklic, kateremu naj bi pripadali.

  • jakec1575 14:38 03.april 2022.

    Zaradi velikih izgub so rusi zaceli svinjat. Pricakovano. Poboje pripisujem ruskim cecenom in placancem. Verjetno so brez kart tudi vse zaminirali.prasci in gamad nevredna zivljenja

  • Friderik1950 12:50 03.april 2022.

    Ne razumem, zakaj so lahko kar tako odšli, brez da bi jih prisilili, da počistijo za sabo. Končno so v poručenih objektih lahko nameščene tudi mine in prav bi bilo, da vanje spustijo najprej zajete Ruse. Tako vsaj mislim. Tako ...prikaži več je na vsakem bojišču, če si poražen. Čudno.