Svet
3327 ogledov

Papež prvič pokazal s prstom na Putina

papež Frančišek Profimedia
Papež Frančišek je prvič posredno za dogajanje v Ukrajini obsodil ruskega predsednika.

Papež Frančišek je dopoldne prispel na dvodnevni obisk na Malto, kjer naj bi znova pozval k pomoči in sprejemanju migrantov. "Najlepša hvala, ker ste me spremljali na tem potovanju, ki je kratko, a bo lepo," je papež dejal novinarjem, ki so ga spremljali.

Zaradi bolečin v kolku in kolenu se je papež v Rimu na letalo prvič vkrcal z dvigalom za potnike z omejeno mobilnostjo, poroča AFP. Papež namreč trpi za išijasom, prejšnji mesec pa je zaradi akutne bolečine v kolenu odpovedal potovanje v Firence.

V nagovoru političnim voditeljem in diplomatskemu zboru je komentiral tudi dogajanje v Ukrajini. "Z vzhoda Evrope, iz dežele sončnega vzhoda so se razširile temne sence vojne. Mislili smo, da so invazije drugih držav, barbarsko ulično bojevanje in grožnje z jedrskim orožjem mračni spomini iz preteklosti," je dejal papež Frančišek. Posredno je za dogajanje obtožil ruskega predsednika: "Spet se je neki oblastnik ujel v anahronistične trditve o nacionalističnih interesih, spodbuja in spodžiga konflike, medtem ko si običajni ljudje želijo graditi prihodnost, ki bo skupna ali pa je ne bo." Papež je ostro obsodil neupravičeno agresijo in vojne zločine. 

Na vprašanje, ali razmišlja o obisku Kijeva, je papež odgovoril pritrdilno. Več podrobnosti ni želel razkriti. 

Papež se bo popoldne s katamaranom odpravil na Gozo, enega od treh naseljenih malteških otokov, kjer bo vodil molitveno srečanje v romarskem središču Ta'Pinu. V nedeljo bo obiskal center, v katerem živi okoli 50 migrantov.

Vodil bo tudi nedeljsko mašo na trgu Floriana v predmestju Vallette, pred tem pa obiskal še jamo sv. Pavla, zavetnika otoka. Papež Frančišek je tretji papež, ki je po letu 1990 obiskal Malto, kjer se približno 85 odstotkov od nekaj več kot pol milijona prebivalcev opredeljuje za katoličane.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 13
  • Avatar Ferenc
    Ferenc 16:51 02.april 2022.

    Na dosedanjo prakso bi prej pričakoval, da bo RKC odprla postopek za proglasitev blaženosti Zelenskega

  • Ender3 14:25 02.april 2022.

    Cerkev bi bila lahko pragmatična pozivala bi k miru ne pa enostransko kazala prst na vojskujočo stran. Čigave interese zagovarjajo ?

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 14:20 02.april 2022.

    Vatikan nima nobene veze z vezo vezi boga in vere,čisti biznis ,vedno zfilozofirajo da so na strani trenutne vladajoče politike.Učijo skromnosti a sedijo na zlatih stolih