Šport > Nogomet
21252 ogledov

Moskovčani izzvali Putinov bes

Spartak Moskva Epa
Navijači najtrofejnejšega ruskega kluba nasprotujejo vojaškemu posredovanju v Ukrajini.

Podporniki ruskega nogometnega velikana FC Spartak Moscow so z grafitom izrazili nasprotovanje ruski vojaški agresiji na Ukrajino in s tem poslali jasno sporočilo predsedniku države Vladimirju Putinu.

"Ne vojni," ruskemu političnemu vrhu sporočajo podporniki 22-kratnega sovjetskega oziroma ruskega državnega prvaka.

 | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Drzna poteza je bila na družbenih omrežjih deležna vsesplošnega odobravanja, čeprav so nekateri opozarjali, da bo potrebno za umiritev razmer v regiji storiti precej več kot le izražati podporo s tovrstnimi dejanji.

Kljub temu ima gesta moskovskih navijačev velik simbolni pomen, nenazadnje tudi zato, ker je nasprotovanje vojni v Rusiji v tem trenutku zelo nevarno početje.

Politična elita za utišanje kritičnih in drugače mislečih že nekaj časa ne izbira sredstev, kar so odraža v aretacijah protestnikov ter prepovedi svobodnih medijev, istočasno pa za oblikovanje državi všečnega javnega mnenja skrbi dobro utečeni propagandni stroj. 

Skupno je bilo v Rusiji po navedbah OVD-Info od začetka ruskega napada na Ukrajino 24. februarja aretiranih več kot 13.800 ljudi.

podatek iz 13.marca 2022

Moskovski Spartak bi lahko v kratem dobil tudi novega lastnika, potem ko se je sedanji, milijarder Leonid Fedun, znašel v hudih finačnih težavah zaradi sankcij zoper ruske oligarghe.

Petinšestdesetlnik, ki je javno kritiziral Putina in se zavzel za mirno reševanje konflikta z Ukrajino, je zaradi zamrznitve premoženja ostal brez 99% odstotkov njegovega več kot osem milijard evrov vrednega imetja.

Komentarjev 7
  • Avatar Ferenc
    Ferenc 16:44 02.april 2022.

    Veliko razočaranje navijačev zaradi odpovedanih evropskih tekem, tako kot je polovica Nemcev že sedaj proti sankcijam zaradi energentov...so pa danes na CNN-u povedali, da je podpora Putinu narasla na 83% najvišje po letu 2017

  • Dusan12 14:36 02.april 2022.

    Nogometna tekma, Belorusija proti Rusiji, za kateri stadion gre, nikjer ne piše, navijači so sigurno iz Spodnje Škufce pri Banja luki. Tako zavaja necenzurirano. Si