Svet
24358 ogledov

Zelenski: "Matere ruskih vojakov bi morale to videti"

Buča po umiku ruske vojske iz okolice Kijeva Reševalni pas/Twitter
Mesto Buča je zravnano s tlemi. Ukrajinska stran trdi, da so Rusi usmrtili na stotine civilistov, na kar se je že odzvala tudi ruska stran.

"Buča je bila pred mesecem dni lepo, moderno predmestje Kijeva. Buča danes – hlevi bombardirani in požgani, hiše izropane do zadnje žlice ali zravnane s tlemi, mlade družine ubite, moški pogrešani, ženske posiljene," je ob posnetkih uničenega mesta zapisal svetovalec ukrajinskega zunanjega ministra Anton Geraščenko. Župan mesta Buča Anatolij Fedoruk je povedal, da je mesto množično grobišče.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v odzivu na grozote v Buči zapisal: "Matere ruskih vojakov bi morale to videti. Videti, kakšne p****** so vzgojile. Morilce, plenilce, mesarje". Nekaj besed je namenil tudi zvezi Nato, ki je imela po njegovem mnenju pred 14 leti "možnost preprečiti" rusko invazijo. "Zdaj je Rusija prišla."

Rusko obrambno ministrstvo se je odzvalo na trditve Ukrajine, da so ruski vojaki ubili na stotine civilistov v Buči. Vse navedbe so zanikali. Številne fotografije in videoposnetke, ki so jih objavili Ukrajinci, so označili za provokacijo. Ruska stran, da so vse njihove enote mesto zapustile v sredo. 

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je za CNN dejal, da so dogodki v Buči "brutalnost nad civilisti, kakršne v Evropi nismo videli že desetletja" in da to kaže, kako "pomembno je, da se ta vojna konča". Francoski predsednik Emmanuel Macron je dejal, da "morajo ruske oblasti odgovarjati za te zločine"

Grozodejstva je obsodil tudi slovenski premier Janez Janša. "Ruska vojska se obnaša kot horde krvnikov v Katinu. In v številnih drugih krajih pred in po tem. Nikoli ne prevzamejo odgovornosti. Po tem, ko smo videli pokol v Buči, nas je groza pomisliti, kaj bomo videli v Mariupolu," je zapisal. 

Ukrajina vojna | Avtor: Epa Epa

Napadi se nadaljujejo

Ruska vojska je spet raketirala Odeso in Mikolajiv. Cilj ruskih napadov je zavzeti obmorska mesta in tako odrezati Ukrajino od Črnega morja. Tako bi namreč vzpostavili kopenski koridor s polotokom Krim, ki je v ruskih rokah že od leta 2014. Ruske enote so raketirale tudi mesto Vasilkiv v bližini Kijeva. Poškodovana je tamkajšnja občinska stavba, poročajo o nekaj ranjenih osebah. Celotno območje Kijeva je spet pod ukrajinskim nadzorom, a v nekaterih delih je še vedno nevarnost raketiranja in zračnih napadov. 

Ukrajinska stran naj bi spet napadla mesto Belgorod, severno od Harkova na ruski strani meje. 

Ukrajinska obveščevalna agencija medtem navaja, da so v bližini Harkova umrli ruski vojaki, potem ko so jim tamkajšnji prebivalci postregli z zastrupljeno hrano. Dva ruska vojaka naj bi umrl, 28 jih je v bolnišnici. Zaradi hude zastrupitve z alkoholom naj bi bilo v bolnišnicah še dodatnih 500 ruskih vojakov. BBC ob tem navaja, da gre za nepreverjene navedbe. 

Ukrajinska stran vnovič poskuša evakuirati prebivalce iz obleganega Mariupola. Po besedah podpredsednice Irine Vereščuk naj bi proti mestu krenilo sedem avtobusov Rdečega križa. V minulih dneh se je več poskusov evakuacije prebivalcev izjalovilo. Ruska stran je s prstom pokazala na Rdeči križ, ki naj bi se slabo pripravil na evakuacijo. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 61
  • Marsha_Coleman 13:23 04.april 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • Dusan12 09:56 04.april 2022.

    Zelenski bi že zdavnal sledil pokvarjenemu Kličkovu v Berlin, pa ne more, ne sme, ker je talec neonacistov, a zanka okoli vratu je z dnevom v dan ožja. Poba se je zaplezal, ni mu rešitve. Velika škoda …….

  • optimist11 09:00 04.april 2022.

    Prvo so objavljali, da imajo rusi v vojski same mladce, nato da so vojaki kmetje iz kavkaza in danes trdijo da so ti isti sposobni izvesti tako morijo. Pa dajte , saj nismo padli z lune.