Slovenija
1807 ogledov

Anketa: Tako zaskrbljeni so Slovenci glede vojne v Ukrajini

trgovina Ljubljana covid Profimedia
Nova javnomnenjska raziskava agencije Mediana glede skrbi in pričakovanj v povezavi z vojno v Ukrajini ter epidemije koronavirusa.

Raziskava je pokazala, da so Slovenci najbolj zaskrbljeni zaradi rasti cen energentov in osnovnih življenjskih potrebščin. Več kot 90 % vprašanih namreč pričakuje dvige cen omenjenih kategorij. Med sodelujočimi še naprej ostaja pesimizem glede koronavirusa. V luči povečanja števila okužb skoraj četrtina meni, da nikoli več ne bo, kot je bilo.

Zaradi vojne zaskrbljenih skoraj dve tretjini vprašanih

6 od 10 vprašanih pravi, da so zaskrbljeni zaradi vojne v Ukrajini in njenih morebitnih posledic, 38 % pa je zaskrbljenih glede epidemije koronavirusa. Na drugi strani 18 % vprašanih vojna v Ukrajini ne skrbi in 36 % anketiranih ne skrbi epidemija koronavirusa.

Na vprašanje, kakšne posledice dogajanja v Ukrajini bomo občutili v Sloveniji, 95 % vprašanih meni, da bodo narasle cene energentov, 93,8 % pa cene osnovnih življenjskih potrebščin. 58 % meni, da se bo zmanjšala varnost v celotni Evropi, nekaj manj kot polovica pa kot posledico pričakuje humanitarno krizo. Približno tretjina ocenjuje, da se bo zmanjšalo število turistov.

26,3 odstotka vprašanih skrbi, da se bo povečala verjetnost, da se tudi Slovenija znajde sredi vojaškega konflikta.

Manj kot odstotek vprašanih meni, da vojna v Ukrajini za prebivalce Slovenije ne bo imela nobenih posledic.

Zaupanje vladi ostaja približno enako

Bistvenih sprememb glede zaupanja vladi, da bo sprejela prave odločitve, v primerjavi s februarjem ni. Zaupanje v pravilne vladne odločitve v marčevskem merjenju ima 25 % vprašanih. Enako velja za trditev, da je vlada pripravljena na prihodnje svetovne izzive.

Obenem se je za 5 odstotkov povečal delež tistih, ki se strinjajo, da se druge države s koronavirusom spopadajo bolje kot Slovenija. Tako zdaj meni 39 % anketiranih.

Življenje brez ukrepov: v marcu več pesimizma

Ob ponovnem naraščanju dnevnega številka okužb nekoliko upadajo tudi pričakovanja glede vrnitve v življenje brez zajezitvenih ukrepov. Delež tistih, ki menijo, da se bomo v preteklo stanje vrnili najkasneje v 6 mesecih, je upadel. Takšnih je bilo v februarju 47 %, v marcu pa 30 %.

Narasel je delež tistih, ki menijo, da se bomo v normalno stanje vrnili kasneje kot čez eno leto. V februarju je takšno pričakovanje izrazilo 22 % vprašanih, sedaj tako meni več kot tretjina vprašanih. V primerjavi s prejšnjim mesecem je za 8 % (na 23 %) zrasel delež tistih, ki pričakujejo, da nikoli več ne bo, kot je bilo.

Mediana je raziskavo na vzorcu 623 oseb izvedla med 30. in 31. marcem 2022.

 
Komentarjev 2
  • cc86f94e82ee4c080fff3b6cc8ddf72896f3f747 18:11 16.april 2022.

    Je to "copy paste"? Sicer pa: nasi rusofili se nimajo cesa bati... Vsaj mislijo tako....

  • Marsha_Coleman 13:17 04.april 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎