Svet
5217 ogledov

Grozljivi prizori: Ubitih in mučenih več tisoč ljudi

Volodimir Zelenski, Buča
1/5
Profimedia
Med obiskom Buče je Zelenski danes označil poboje za genocid.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je, potem ko so v mestih okoli Kijeva, od koder so se umaknile ruske sile, odkrili številna trupla civilistov, ponoči v video nagovoru dejal, da "se je na Ukrajino zgrnilo koncentrirano zlo". Ruske sile je označil za "morilce, mučitelje, posiljevalce in roparje, ki sami sebe imenujejo vojska".

Zelenski je dodal, da si ruske sile po tem, kar so naredile, zaslužijo smrt, poročajo tuje tiskovne agencije.

Del nagovora je Zelenski povedal v ruščini. Dejal je, da si želi, da bi matere ruskih vojakov videle trupla ubitih ljudi v Buči, Irpinu in Hostomelu. "Rad bi, da vsi voditelji Ruske federacije vidijo, kako se izvršujejo njihovi ukazi," je dodal.

Preiskovali bodo zločine na območjih okoli Kijeva, pomagala bo EU

Povedal je, da so oblikovali posebno telo, ki bo preiskovalo zločine na območjih okoli Kijeva, od koder so se umaknile ruske sile. Po navedbah ukrajinske generalne tožilke Irine Venediktove so doslej našli trupla 410 civilistov ter tudi množične grobove.

Pomagala bo tudi EU. Unija je pripravljena okrepiti prizadevanja z napotitvijo preiskovalnih skupin na teren v podporo ukrajinskemu tožilstvu, tudi ob pomoči Eurojusta in Europola, je sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen"Strašne podobe ne morejo in ne bodo ostale brez odgovora," je zatrdila predsednica komisije in dodala še, da "storilci teh grozljivih zločinov ne smejo ostati nekaznovani".

Zelenski poboje označil za genocid

Med obiskom Buče je Zelenski danes označil poboje za genocid. "To so vojni zločini in svet jih bo prepoznal kot genocid," je dejal.

Oblečen v neprebojni jopič je novinarjem pojasnil, da je bilo po njihovih informacijah ubitih in mučenih več tisoč ljudi. Prav tako vedo za posilstva žensk in poboje otrok, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusija odgovornost za poboje zanika ter trdi, da so delo ukrajinskih nacionalistov, ki hočejo odgovornost podtakniti Rusiji. Moskva je za danes zahtevala zasedanje Varnostnega sveta ZN o tem.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 35
  • Andrej Kranjc 06:50 05.april 2022.

    Ja Rusi so pobili na tisoce civilistov namerno in jih pometali na cesto na dan ko so se povlekli. Zadeva smrdi in pika. Vidim da so ze objave o tem da peljejo ukrajinske civiliste v rusijo da delajo v taboriscih..na ...prikaži več pametni poti smo z porocanjem....

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 22:56 04.april 2022.

    Rusko- Ukrajinska vojna je tako zelo narobe, tako kot vse vojne, saj nastradajo vedno nedolžni. Moje mnenje je še vedno, da naj se vojskuje vojska. Tisti, ki zmaga dobi jabolko spora. Brez civilnih žrtev!!!

  • Avatar Ferenc
    Ferenc 20:36 04.april 2022.

    Dvoličnost sveta je v polnem sijaju zažarela tudi iz EU. Od Severne Koreje se ločimo le po tem, da mi menda vemo, da to ni prav