Gorenjska
277 ogledov

Za Ukrajince v šoli zbrali 1,4 tone moke, pripravljajo koncert

ajdova moka Shutterstock Fotografija je simbolična.
Tudi v Škofji Loki so se v minulih dneh številni občani močno angažirali pri zbiranju pomoči Ukrajincem. Pomoč, to je od higienskih pripomočkov do sanitetnega materiala, igrač do hrane so zbirale tako človekoljubne organizacije kot tudi šole, podjetja, posamezniki... Po zadnjih podatkih je na območju občine Škofja Loka 15 državljanov Ukrajine z začasno zaščito oziroma azilom in uveljavljajo zakonske pravice. Občina Škofja Loka je takoj ponudila možne nastanitve za begunce in nakazala 15.000 evrov pomoči.

Pravi podvig, ki je tudi odmeval v javnosti, je uspel prostovoljcem na OŠ Cvetka Golarja Škofja Loka. Od ponedeljka, 14. marca, do vključno petka, 18. marca, so v okviru človekoljubne akcije pomoči Ukrajini zbirali moko. Odziv šolarjev, njihovih staršev in drugih je bil neverjetnen: zbrali so kar 1 tono in 420 kilogramov moke. Odpeljali so jo v skladišče Slovenske karitas v Ljubljani in je bila del človekoljubnega konvoja. 

V prijateljskih stikih z Bučo

Z ukrajinskim mestom Buča, od koder so prav v teh dneh poročali o številnih mrtvih civilistih, je Škofja Loka v prijateljskih stikih. Kot so nam pojasnili z občine, je pooblaščenec škofjeloškega župana za mednarodno sodelovanje v kontekstu potencialnega sodelovanja pri mednarodnih projektih pred približno dvema letoma ob sodelovanju z ukrajinskim veleposlaništvom v Slovenji vzpostavil prve, še neformalne stike. 

Za prebivalce mesta Buča so tako v marcu v Škofji Loki začeli zbirati sredstva za medicinski in sanitetni material. Zaradi logističnih težav pri dostavi so se dogovorili z bratskim romunskim mestom Siret, s katerim je Škofja Loka skupaj v združenju Douzelage. Siret je mesto ob meji Romunije z Ukrajino in nedaleč od moldavske meje in ima z ukrajinskim mestom Černivci vzpostavljen humanitarni koridor za sprejem beguncev in pošiljanje pomoči. Njihov pravoslavni »karitas« lahko v Romuniji kupi potrebno medicinsko in sanitetno blago in ga dostavi v skladišče v Černivce, od koder bodo Ukrajinci naprej poskrbeli za dostavo v Bučo. Pomoč za Bučo z dostavo v mesto Černivci tako zbirajo pri območni organizaciji Rdečega križa v Škofji Loki.

Za pomoč Ukrajini pa bodo v soboto, 9. aprila, v Sokolskem domu v Škofji Loki pripravili dobrodelni koncert Škofja Loka za Ukrajino, na katerem bodo nastopili Adi Smolar, Ditka in Ekaterina Yokodo, ki se bo predstavila z avtorsko in tradicionalno ukrajinsko glasbo. Organizatorji so Občina Škofja Loka in Zavod 973 v sodelovanju z Agencijo koncerti in Rdečim križem – Območnim združenjem Škofja Loka in s podporo Lions cluba, Rotary cluba in Razvojno agencijo Sora. Vstopnice po ceni 15 evrov so na voljo v TIC-u na Cankarjevem trgu v Škofji Loki. Izkupiček od prodanih vstopnic bodo namenili Rdečemu križu Škofja Loka, ki zbira sredstva za pomoč Ukrajincem, del denarja bodo izročili tudi  glasbenici Ekaterini Yokodo, so sporočili z Občine Škofja Loka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.